Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hemliga samtal kunde avlyssnas

Under tisdagen polisanmälde Landstinget att hemliga samtal mellan anställd och patienter kan ha avlyssnats. Detta efter att en privatperson på sin mottagare råkat höra ett samtal mellan manlig läkare, psykolog eller kurator och en kvinna i tonåren på sin mottagare.
Nu undersöker polisen om det avlyssnade samtalet kan ha kommit från en kommunal lokal i stället för Mora lasarett, som först misstänktes.

– De två personerna pratade om saker som uppenbart borde vara av sekretess, säger privatpersonen som hörde samtalet till tid­ningen.
Säkerhetschefen på landstinget, Anders Nordahl, uppger att efter en teknisk genomgång tyder allt på att de aktuella samtalen inte läckt ut från Mora Lasarett eller någon av landstingets lokaler i Mora.
Han påminner samtidigt om att det är polisens sak att genomföra utredningen.
– Ärendet är åtgångsskyddat vilket innebär en viss form av sekretess, säger Bo Eriksson, presstalesman hos polisen.

Polisens handläggare av ärendet i Mora uppger att polisen jobbar brett, att samtalet kan ha skett antingen i en kommunal lokal eller någon annan typ av samtalsrum.
– Ärendet är prioriterat, uppger polisens handläggare.
Tidningen har kontaktat ansvariga inom Mora kommuns säkerhetshantering men ingen därifrån vill göra någon kommentar i dags­läget.

Enligt privatpersonen som hörde samtalet nämndes ingående vilken by i norra Dalarna patienten bodde, vilken skola patienten studerar på och vilka mediciner patienten äter.
Privatpersonen använder mottagaren i sin båt under sommaren för att höra pågående radiotrafik på sjön. På vintern kopplas den in på jobbet med en bättre antenn.
När det senaste samtalet fortsatte att sändas ut under närmare 40 minuter tog privat­personen illa vid sig och ringde upp en avdelning på Mora lasarett som samtalet skulle kunna komma ifrån.
En anställd tog det inträffade på största allvar och skulle undersöka det som hänt.
Lena Freijs, områdes­ansvarig för Mora lasarett och vårdcentralerna, uppgav till tidningen i måndags att hon efter uppgifterna från tidningen tog kontakt med IT-avdelningen.
– Det finns en krypteringsnyckel som gör det omöjligt för alla mobilsamtal att läcka ut, sade Lena Freijs.

Efter konsultationer med IT-avdelningen var det troliga att patienten i det aktuella fallet använt en bärbar analog telefon utomhus. Men det visade sig att det inte går att ens avlyssna en bärbar analog telefon i den mottagare privatpersonen har.
Lena Freijs tog förnyad kontakt med IT-avdelningen som i sin tur kontaktade privatpersonen direkt under tisdagen.
Då tog fallet en ny vändning.

En polisanmälan lämnades in till polisen i Falun, uppger en källa på landstinget.
Bakgrunden är misstankar om att någon form av avlyssningsapparatur placerats ut någonstans i Mora.
Det kan handla om en trådlös ljudbugg eller någon annan form av inspelningsnatur som antingen någon placerat i lokalen eller att någon av annan anledning bär med sig.
Misstanken grundar sig på att samtalen kommer på en sådan frekvens som ligger inom åkerier och slalomanläggningar.
– Det här låter nästan overkligt, som rena CIA, uppger en källa på landstinget.
I Sverige är det enligt lag tillåtet att lyssna på alla frekvenser, enligt radiolagen. Men det är inte tillåtet att inte vidarebefordra det som hörts.

Hans Olander/DT