Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hemmafödsel blev ämne i gudstjänst

En lekmannaledd gudstjänst hölls på söndagen i Svärdsjö kyrka.
Gudstjänstens tema var ”Den yttersta tiden” och under den rubriken berättade Annica Stahre Östberg om hur det är att föda barn hemma.

Annons

Denna gång var det kyrkvärdarna Berit Nilsson och Annica Stahre Östberg som hade planerat gudstjänstens upplägg. Berit läste bl a evangelietexten vars innehåll om stridslarm, jordbävning, svält och grymheter betecknas i texten som födslovärkar som smärtar och gör ont när ett begynnande liv föds fram.

Som en del av predikan berättade Annica en egen gripande upplevelse om när ett av barnen föddes hemma. Födslovärkarna kom, de gjorde sig beredda att åka till BB, men barnet var redan på väg. Hon instruerade maken ”gör si, gör så” och samtidig telefonkontakt med BB.

Barnet föddes och inne på BB kunde de via mobilen höra barnets första skrik. Ambulanspersonal kom och assisterade vidare. En entusiasmerande berättelse i sammanfattande ord som på ett sätt återgav evangeliets ord att ur födslovärkar föds liv.

Som en mjuk avslutning spelades visan ”Det gåtfulla folket”. Gudstjänsten avslutades med välsignelsen, psalm och mera musik. Walters Börje spelade piano och orgel och Nils-Erik Eriksson hade dukat upp kyrkkaffe och besökarna hade möjlighet att mera ingående fråga Annica om detaljerna kring att föda hemma.