Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hemsjukvården ska följas upp

Landstinget har fått signaler från flera kommuner att antalet patienter ökat i hemsjukvården sedan kommunerna tog över verksamheten.Elisabet Franson, hälso- och sjukvårdsdirektör i landstinget Dalarna, säger att man ska följa upp dessa uppgifter.

Wojje Nedzewicz, ordförande i Avestas omsorgsstyrelse, berättade i lördagens DD att patienterna fördubblats sedan kommunen tog över och han känner sig lurad av landstinget eftersom de pengar som följde med övertagande inte räcker till.
– Det känns inte bra att landstinget blir beskyllda för rävspel i denna fråga, när vi haft ett så gediget och öppet arbete med alla kommuner och intressenter under lång tid, säger Elisabet Franson.

Innan kommunerna tog över hemsjukvården satt flera arbetsgrupper, med representanter för landstinget och kommunerna och diskuterade vilken vård som kommunerna skulle ta över.
Utifrån detta beslutade hur mycket skattepengar som skulle överföras från landstinget till kommunerna.
En stor del av kostnaderna är hjälpmedel och inkontinenshjälpmedel. Beräkningarna baserades på landstingets upphandlingar. Man räknade inte med hur dyra kommunala upphandlingar skulle bli. Enligt Wojje Nedzewicz måste kommunerna betala 30 kronor för en produkt som landstinget betalade sju kronor för.
– Om hälso- och sjukvården i hemmet totalt har ökat under de tre första månaderna är det av intresse att följa upp, eftersom några kommuner har påtalat detta. Det ligger i allas intresse att hitta rätt nivå på vården och särskilt viktigt att vi hjälps åt att hitta rätt för patienterna i den nya organisationen, säger Elisabet Franson.

Hon säger att Landstinget och kommunerna har gemensamma projekt som syftar till att fler ska ges möjlighet till att vårdas hemma. 
– Vi har många anledningar att tro att hemsjukvården ska öka i framtiden dels beroende på den kompetens som finns ute i hemmet och liksom att den medicinska tekniken har utvecklats.  
– Hemsjukvården är en viktig del i vår hälso- och sjukvård. Patienternas vinner på ett samlat huvudmannaskap, det underlättar kontinuitet, kvalitet och möjligheten att jobba effektivt, säger Elisabet Franson. 

Eva Högkvist
eva.hogkvist@daladem.se