Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hennes undersökning visar: Fler brott har begåtts runt Knutpunkten

Lisa Andersas, 23, som snart är färdigutbildad utredningskriminolog har visat att det har begåtts fler brott runt Knutpunkten, Åhléns och Hemköp. Området där butiks- och fastighetsägare och andra upplever en ökad oro.

– Jag har jobbat tillsammans med kommunpolis Hans-Erik Renstam och kartläggningen har visat att det har begåtts fler brott i området . Det är ett 30-tal fler brott som begåtts i området 2014-15 och till nu och det totala antalet är 140 i området.

Brotten rör bråk, klotter, några ofredanden och snatterier samt skadegörelse, berättar hon.

– Tillgrepps- och skadegörelsebrott exempelvis snatteri och klotter utgör den största andelen av brott som begås i området och det är även här den störta ökningen i antal men ökningen är inte stor procentuellt.

2014 var det cirka 110 brott i området och 2015 cirka 140, en ökning på ett 30-tal mellan de två åren och 2014 var det cirka 120 händelserapporter och 2015 var det 160, en ökning med ett 40-tal mellan de åren.

Händelserapporter är när polisen rycker ut på händelser som kan leda till anmälningar, berättar hon.

Centrum har förflyttats till området runt Knutpunkten och butikerna som ligger där som Hemköp är kanske också mer utsatta, säger hon.

– Det är ju också fler människor som rör sig i det området nu.

Lisa Andersas och Malin Engholm började jobba i Borlänge med det som sedan låg till grund för medborgarlöftet mellan kommunen och polisen och det är på gång i Falun också.

I Borlänge är löftet att polisen ska finnas mer i områden som Västra Borlänge och kommunen ska också ha mer information här.

I Falun skulle löftet kunna bli att polisen ska finnas mer i området runt Knutpunkten, Åhléns och Hemköp vilket också var det som deltagarna önskade på mötet som Centrala Stadsrum ordnade efter att ha fått påstötningar från butiks- och fastighetsägare om en ökad oro i området.

Nu håller Falu kommuns medborgarlöfte där kommunen och polisen står bakom på att ta form och Lisa Andersas undersökning finns med .

– Det handlar om att få en bild av problemen som folk upplever och jag och Hans-Erik Renstam har besökt folk på stan och i butiker i området.

LIsa Andersas har velat bli polis sedan hon var liten.

– Då tänkte jag en polis som är ute och patrullerar. Men jag har också varit intresserad av att förstå bakomliggande orsaker till brott. Och när jag gick det samhällsvetenskapliga programmet med inriktning beteendevetenskap på Falu Fri så ingick en kurs i kriminologi och då blev jag än mer intresserad.

Hon är snart klar med sin treåriga högskoleutbildning i utredningskriminologi, den första som ges och hon läser vid högskolan i Gävle.

Under utbildningen har hon och andra fått chansen att praktisera som hon och Malin Engholm gjort i Borlänge och som hon fortsatt med i Falun.

– Jag trodde att det skulle vara svårt att komma in bland poliserna men så har det inte alls varit.

Du har ett ovanligt efternamn?

– Det får jag alltid bokstavera. Det är ett gårdsnamn från en gård i Lumsheden utanför Falun. Min familj och en familj till har det här namnet.