Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Henrik Tord lyckas igen

Henrik Tord, bördig från Avesta debuterade 2010 med boken Kum om barnprostitution. Den utsågs till årets bästa deckare av Svenska Dagbladet. Nu återkommer han med Lasaros tårar en stark bok om mobbning och religion och vidskepelse.

I den nya boken rör han sig runt i välkända miljöer i Avesta. Lorens bor i Krylbo, han är ensam, osäker och mobbas fortfarande av sin ungdoms plågoandar.

På nätet får han kontakt med thailändska Sunee. Nu är hon på väg till Avesta och ryktet sprider sig i Avesta, pervot skaffar sig en importfru. 1970-talets Thailand, de svenska missionärerna Erland och Ingbritt har brutit med sin församling för att starta en helt egen i en glänta i djungeln.

Erland tvivlar och längtar till Stjärnsund, men Ingbritts tro lyser stark. En smutsig, förvildad flicka står en dag bunden utanför det halvfärdiga kapellet. Dessa två historier berättas parallellt, och människorna får gestalt. Små osäkra stunder av lycka lyser i tristess och förtvivlan. Både historierna rullar mot katastrof. Alla personerna skildras i sin skröplighet.

I Avesta finns den lokala hockeyhjälten som skulle bli stor men som missade hela drömmen. Hans fru är Karnevalsdrottningen som börjar åldras. Henrik Tord lyckas hålla båda berättelserna levande. Det är plågsamt att följa mobbarna och mobbningsoffret i Avesta och katastrofen som närmar sig i Thailand. Båda spåren rullar vidare och korsas på vägen. Det finns en lätthet och en stilsäkerhet i Henrik Tord sätt att skriva. Han skildrar den svåra balansen mellan kärlek och besatthet, religion och vidskepelse och hur nära våldet finns.