Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Henry i Nusnäs fick fiskenoten sönderkörd

I veckan var Henry Johansson i Nusnäs ute och fiskade med not, en mycket gammal fisketradition. Plötsligt åkte en båt i full fart rätt över noten och skar av dragreven och förstörde ett notfäste.
– Det känns hopplöst. Det är nog med jobb ändå att dra not. Det är synd att folk inte vet vad vi håller på med, säger han.

Att fiska med not är en mycket gammal tradition. Det innebär att noten, det vill säga nätet, dras ut med båt i en cirkelbåge mot land, varifrån man sedan drar upp fisken. I byarna runt Siljan har särskilt notfisket av blikta, en mindre siklöja, i århundraden varit viktig inte minst för kosthållningen. På senare år har tillgången varit dålig, men nu hoppas fiskarna i Nusnäs att fisken är på tillbakagång.

För Henry Johansson blev den första notdragningen på flera år dock en besvikelse.  

– Folk vet tydligen inte vad notfiske är för nåt numera. Vi hade precis dragit ut noten och stod och väntade på land. Då kom det flera båtar och åkte rätt över, och en lyckades skära av reven så att ett notfäste också blev förstört.

Även John Green, som är en annan entusiastisk notdragare i byn, har varit med om en liknande incident.

– Det hände mig härom året. Men då gick reven in i propellern och gick lyckligtvis inte av.

För Henry Johansson blir det en hel del jobb med att laga det trasiga redskapet. Och nu vill han uppmärksamma folk på att det faktiskt fortfarande förekommer notfiske i Siljan. 

– Förr i världen visste ju folk att om det var notdragning, då stannade man båtmotorn och åkte runt. Så ser man massa folk på stranden som ser ut att fiska tycker jag man kan sakta ner och åka ut ett par hundra meter från land.

Bara Henry Johansson får ordning på noten och vädret blir lite gynnsammare, hoppas han komma igång med nya dragningar. Och få fiskelycka.

– Det är ju så jäkla gott med blikta. En riktig tunnbrödmacka med blikta i, vi kallar dem bitå, det är njutning!