Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

HIAK varslar 24

Annons

HIAK AB i Hedemora varslar 24 av sina 78 anställda om uppsägning.
Bakgrunden är minskad efterfrågan av företagets produkter i den rådande lågkonjukturens spår. Och ingen ljusning syns det närmaste året.

– Ja, i dag är det ingen skoj dag på jobbet, kostaterar Niklas Jonsson, VD på Hedemora industriakustik, HIAK, som under förmiddagen informerat företagets anställda om varslen, som kommer att drabba tjänstemän och kollektivanställda i lika hög grad.
– Det råkade bli så av organisatoriska skäl, menar Niklas Jonsson som inte vill kommentera om det blir aktuellt med någon form av tidiga pensionsavgångar eller avgångsvederlag.
– Det är för tidgt att säga, det blir en del av förhandlingarna med facken och de har inte påbörjats ännu, så det kan jag varken bekräfta eller utesluta.
HIAK tillverkar bland annat ljuddämpare till gasturbiner, pappersbruk och stålverk och ljuddämpande industridörrar som levereras till kunder i Sverige och Europa för vidare transport ut i världen. Som en följd av den rådande lågkonjunkturen, där kundernas orderingång minskat, kommer dominoeffekten i form av minskad orderingång även för HIAK som oönskad följd.
– Det är inget speciellt för HIAK, säger Jonsson, det gäller hela branschen. Det är samma situation för våra kunder och för våra konkurrenter.

För många kom beskedet om varsel inte som någon överraskning, tror Niklas Jonsson, då företagsledningen redan tidigare informerat om det rådande läget.
– Jag tycker inte att jag möttes av någon enorm förvåning, många förstod nog att det var något på gång, konstaterar han
När varslen kommer att verkställas är ännu inte klart, men i första hand gäller den lagstadgade två månaders-gränsen
– Sedan beror det på hur lång tid de fackliga förhandlingarna tar, säger Niklas Jonsson som dock hoppas att det inte ska bli några långdragna sittningar.
– Ju förr vi kan komma överens, desto bättre är det för alla parter, anser han.
HIAK:s huvudkontor och hela produktion finns i Hedemora.

Eva Langefalk/DT