Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hillängsgruvan väntar på kontrollprogram

Under våren 2009 bjöds gamla Hillängsgruvan ut till försäljning. Intresset för det totalt 69 000 kvadratmeter stora området var överraskande stort. Fem spekulanter deltog i budgivningen varav det högsta landade på 610 000 kronor.

Men i början av juni månad samma år kunde tidningen berätta att säljaren, SGU (Sveriges geologiska undersökningar), dragit i bromsen. Fastighetsaffären stoppades.
Skälet var – kanske inte helt oväntat – att det påträffats rester av miljögifter från gruvdriften.
Därmed blev också det forna gruvområdet klassat som miljöriskområde. Att Hillängsgruvan aldrig kommer att bli ett ”till salu”- objekt igen lär knappast spela någon roll för den Ludvikabo som lämnade in det högsta budet och utsågs till köpare.

Om affären inte blåsts av hade ansvaret för att undersöka och sanera området överlåtits till den nye ägaren.
Hillängsgruvan var visserligen en järnmalmsgruva. Men enligt kommunens geologiskt sakkunnige miljöinspektör, Charlotte Olsson, har gruvan ett ”släktskap” med Stollbergsgruvan, belägen några kilometer österut i Smedjebackens kommun.
Det betyder att det även i Hillängsgruvan förekommer potenta miljögifter som arsenik och bly.
– Det är inga större mängder men det är ändå tillräckligt för att tala om miljö­risker, tillägger Charlotte Olsson.

Oavsett detta var som sagt gruvan en av statens stora oljedepåer. Syftet med det omfattande kontrollprogram som presenterats är också att förhindra spridningen av oljerester i omgivande berg och grundvatten.
– Senast den 29 november ska vi ha yttrat oss om förslaget till kontrollprogram, fortsätter miljöinspektören och nämner att det fort­farande finns flera kubikmeter olja kvar nere i bergrummen.
Vattnet från gruvan har sedan tidigare pumpats över till kommunens vatten- och avloppsnät och vidare till Gårlångens reningsverk.
Men eftersom även gaser har följt med i ledningen och att andelen oljeföroreningar i vattnet är små är det tänkt att vattnet ska ledas ut i sjön Övre Hillen.
– Faktum är att det vatten som pumpas ur gott och väl klarar de krav som ställs på vatten som kommer ut från reningsverket, påpekar Charlotte Olsson.
Även om den kommunala miljömyndigheten inte ser några risker med detta vill man ändå i detalj granska det förslag till kontrollprogram som jobbats fram.

Harri Sternljung/DT