Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Historisk ledare: USA och Kuba

Artikel 7 av 9
100 år av solidaritet
Visa alla artiklar

Dala-Demokraten fyller hundra år och det är hundra år av ställningstaganden, i stort som i smått. Tidningen startades 1917 i en tid när arbetarrörelsen kämpade mot överklassförakt och borgarpress som gjorde vad de kunde för att ta död på den. I ett sekels tid har tidningen kämpat för de solidariska värdena och vi fortsätter att göra det än i dag.

Det behöver knappast råda några tvivel om att det i USA finns en mycket kraftig opinion för ett amerikanskt anfall mot Kuba. New York Times skrev i en ledarkommentar på tisdagen "att de åtgärder president Kennedy tillkännagivit är kanske inte så drastiska som många amerikaner skulle ha önskat men bör dock vara drastiska nog i nuvarande läge". Vissa intressen har lyckats piska upp en opinion, som, om den blev vägledande för den amerikanska regeringen, skulle innebära ett krigstillstånd med alla dess katastrofala konsekvenser.

Läs också: En första reträtt från Afghanistan?

Ändå är det naturligtvis denna opinion, som tvingat president Kennedy till de åtgärder han nu vidtagit. Han har sannolikt sett sig tvingad att inför stundande val demonstrera sin beslutsamhet att söka komma tillrätta med det problem som onekligen Kuba utgör för amerikanerna.

Vissa intressen har lyckats piska upp en opinion, som, om den blev vägledande för den amerikanska regeringen, skulle innebära ett krigstillstånd med alla dess katastrofala konsekvenser.

Amerikanska folket anser det givetvis mycket oroväckande att ryssarna fått fast mark på Kuba och tydligen också kunnat anlägga raketbaser av betydande format. Det är en mycket ovanlig situation för amerikanerna att s. a. s ha fienden alldeles inpå knutarna. De har tidigare varit väl skyddade i det avseendet.

Det framgick av president Kennedys stora TV-tal att han beslutat avbryta sitt valarbete när det slutgiltigt blivit konstaterat att ryssarna byggde avskjutningsanläggningar för medeldistansraketer. Amerikanska underrättelsetjänsten torde emellertid långt tidigare ha rapporterat vilka avancerade planer ryssarna kunde ha i det i avseendet. Det framgår av en artikel av Walter Lippman i Stockholms-Tidningen på tisdagen. Representanthusets särskilda utskott för exportkontroll erhöll för några dagar sedan information från underrättelseväsendet om den militära upprustningen på Kuba. Därav kommer att president Kennedy kan ha haft ett intresse av att söka dramatisera händelseutvecklingen som ett inslag i valkampen.

Det utesluter naturligtvis inte att situationen är mycket allvarlig. President Kennedy tar onekligen stora risker. Han förlitar sig tydligen på att Chrusjtjov skall slå till reträtt. Ett officiellt uttalande från den ryske regeringen inger inga större förhoppningar i det avseendet. Varken de ryska ledarna eller den amerikanska regeringen kan dock vara främmande för vad det kan bli för konsekvenser av de krigshandlingar man nu hotar med.

President Kennedy tar onekligen stora risker. Han förlitar sig tydligen på att Chrusjtjov skall slå till reträtt.

USA kan också få vissa svårigheter att övertyga åtskilliga av medlemsstaterna i FN om de vidtagna åtgärderna kan vara berättigade. Det är många länder som sätter likhetstecken mellan ryssarnas "satsning" på Kuba och de allierades baser i Sovjets omedelbara närhet.

Det är ännu oklart vad ryssarna kan komma med för motdrag. Problemet Berlin kan naturligtvis aktualiseras i ännu större utsträckning än tidigare. Här är västmakterna ganska sårbara. I första hand gäller det att avvakta vad som kan äga rum i FN. Ryssarna väntas förneka att de tillfört Kuba s. k. offensiva vapen. De kommer naturligtvis också att inlägga veto mot den föreslagna resolutionen i säkerhetsrådet. En naturlig åtgärd skulle dock vara ett FN-ingripande i någon form.

Fler historiska ledare: Vänta med färg-tv!

Ett hemskt misstag

Militärkuppen