Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Historiskt värde räddas

5000 bilder och dokument. Det har en grupp ungdomar hittills digitaliserat under sommarens feriepraktik på byarkivet i Färnäs. Förhoppningen är att fler ska kunna ta del av Färnäs historia.

Gula pärmar står uppradade på hyllor i Bygdegårdens arkiv. På etiketterna kan man bland annat läsa Skolklassfotografier 1880 och Utvandrade till Amerika - bilder och brev. Färnäs byarkiv rymmer otaliga dokument, från 1700-talet fram till i dag. Allt detta ska nu skannas in och arkiveras digitalt, ett arbete som en grupp feriepraktikanter ägnar sig åt under sommaren.
– De är riktiga pionjärer som räddar mycket av historiskt värde. Det glädjer oss, säger Folke Hansjons som handleder ungdomarna.

I fredags arbetade Julia Eriksson och Marcus Wiberg sin sista dag i arkivet. För tre veckor sedan tog de över arbetet från två andra ungdomar, och sammanlagt har de hunnit digitalisera cirka en tjugondel av hela arkivet. Huvuduppgiften för Marcus och Julia har varit att kartlägga och fotografera Färnäs alla härbren. Men att avgöra vad som är ett härbre var vissa gånger en utmaning.
– Våra kriterier var att husen skulle vara av timmer och stå på pelare men det var inte alltid så lätt att se på grund av all växtlighet, berättar Marcus.

Både han och Julia tycker att feriepraktiken har varit givande.
– Vi har lärt oss väldigt mycket om historien i byn och skillnader mot förr och nu. Jag hoppas att jag kan få jobba här även nästa sommar, säger Marcus.

En tredjedel av byns härbren återstår att dokumentera, och det arbetet avslutas av två andra ungdomar under de kommande tre veckorna.
Förhoppningen med digitaliseringen är att göra Färnäs historia lättillgänglig för allmänheten. Folke Hansjons tänker sig ett öppet digitalt arkiv som den som vill kan nå via nätet.
– Vi har lämnat ett förslag till kommunen om ett projekt men har än så länge inte hört något, säger Folke.

Rebecka Ramstedt/DT