Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hjälper bönder i Ghana förutse skördarna

Eric Sönnert från Bäsna har ett spännande halvår framför sig.

Han ska skriva sin masteruppsats i meteorologi i Ghana, där han ska hjälpa bönder på landsbygden förutse när regn- och torrperioderna börjar.

Eric Sönnert, 26, pluggar det sista året till meteorolog i Uppsala. När det var dags att skriva masteruppsats tog han kontakt med Ignitia, ett svenskt, nystartat företag som skickar ut väderprognoser via sms åt bönder på Ghanas landsbygd.

– I Ghana är 60 procent av befolkningen lantbrukare och många är väldigt fattiga. Ofta äger de inte sina traktorer utan måste hyra dem, berättar Eric Sönnert.

Då är det till stor nytta att få veta när regn- och torrperioderna börjar – något som nu blir Erics uppgift att ta reda på. På så vis kan lantbrukarna planera skördarna och minska risken för missväxt.

Det blir en stor utmaning, tillägger han, eftersom klimatet där är så annorlunda. Från ett kalltempererat klimat, som vi har i Sverige, till tropiskt monsunklimat.

Stora kulturskillnader kommer också att göra sig påminda tror han.

– Innan företaget kom dit kunde bönderna slakta en kyckling till vädergudarna för att förhindra regn. Nu möter de vetenskapen.

– Jag ser det som ett äventyr och en bra arbetserfarenhet att åka!

Lisa Persson
lisa.persson@dt.se