Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hjältarna på hemmaplan

Mando Diao kom hem, såg och segrade.
De bjuder Borlänge på kvällar fyllda av stämning.

Mando Diao
Var: Folkets park, Borlänge
När: 30-31/8
Publik: Fullt
Betyg: 4

Helgens konserter i Borlänge är de sista inplanerade spelningarna som Mando Diao baserar på succéskivan Infruset.
– Vi har haft en fantastisk sommar, den får finnas kvar som ett fint minne, säger Gustaf Norén.
Det märks att bandet blivit ännu mer bekväma med sina Fröding-tolkningar sen jag såg dem på Magasinet i Falun i vintras. Nu är det ännu mer stämningsfullt. De låter det mörka bli ännu mörkare.
Den massiva musiken ihop med Gustafs och Björn Dixgårds (och ibland även Linnés Dixgårds) klockrena stämmor skapar en stundtals magisk ljudbild inne i betonghålet vid Cozmoz.
Stämningen blir ju inte heller sämre av att typ HELA Borlänge är där och verkar älska minsta ton, i alla fall på fredagen när jag var där.

Ändå måste jag säga att konserten är aningen segstartad. Det blir lite för tungt den första halvan av de drygt 1,5 timmarna som spelningen pågår, och den där Sven Ingvars-låten borde skippas helt.
Det är först med "Snigels visa" som det blir riktigt bra. Därefter följer låtar som den populära "Strövtåg i hembygden" och den härligt energiladdade Jussi-hyllningen "Säv säv susa". Och så klart "En sångarsaga", den bästa livelåten från skivan, som avslutar ordinarie set.
Som extranummer bjuds Borlänge på några låtar från före Infruset-tiden; "God knows", "Gloria" och "Dance with somebody". Björn kastar av sig tröjan, allsången är total i den sistnämnda och det blir ett fint drag. Det är bra, men jag vill ändå poängtera att jag saknar det svettiga energiknippet Samuel Giers, bandets förra trummis, bakom trummorna.

Utöver den höga musikaliska kvalitén bör Gustaf Noréns mellansnack lyftas fram. Han är närvarande, okonstlad och ibland ganska rolig utan att vara nån pajas.
Han ägnar även en del välmotiverad tid åt att skänka kärlek till cancersjuke Kristian Gidlund, som skulle ha varit på plats för att spela med Sugarplum Fairy.
– Kristian är den starkaste människan jag vet. Tack för att du finns, tack för allt du har gett oss.
Kristian hyllas även genom att Sugarplum Fairys sångare Viktor Norén kommer upp på scenen och gästar Mando Diao i Sugarplum-låten "Sweet Jackie". Värdigt.
Efter extra extranumret, den maffiga "Titania", är helhetskänslan att detta var jäkla fin kväll.

Jonas Stentäpp
jonas.stentapp@daladem.se