Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hjärta och hjärna ska beröras av årets Art-konstnärer

Annons

Först ska känslan säga sitt. Sedan är det dags för hjärnan att arbeta.

Årets Avesta Art ska med programförklaringen Heart & Brain beröra betraktaren i både kropp och sinne.

Tretton konstnärer har alltså fått uppgiften att beröra. De samsas i den gamla nedlagda industribyggnaden mitt i Avesta, där samtidskonsten fått en högborg.
Årets utställning är den tolfte i ordningen. Kvar från fjolårets utställning finns Mikael Ericssons video och ljuskulptur Myrnebulosan till vilken det byggdes ett jättelikt runt rum.
Även Matti Klamos människosamling - Destination Salvation - blir kvar liksom Guangjuan Zhang som redan i fjol fascinerades av lokalerna och då gjorde Liten jätte som fortfarande står kvar i. I år planerar hon att också göra en skulpturinstallation i glas.
– Om det fungerar. Det är så många och häftiga känslor som dyker upp när man kommer hit. Nu jobbar jag utifrån barndomsminnen, säger Guangjuan som har examina från såväl Kina som svenska konstutbildningar.

En som torde väcka uppmärksamhet i år är dock engelska Lucy Glendinning som ska visa tre av sina Feather child. Det handlar om fjädertäckta kroppar med vilka hon vill väcka frågor om rätten och möjligheten att förändra och manipulera våra fysiska förutsättningar.
Graffittikonstnären Carolina Falkholt är känd från teveserien Konstkuppen, där hon med hjälp av skolbarn fick måla en skolvägg i Bengtsfors. Henne hoppas Avesta Art-ledningen kunna knyta till sig i det Barnbildscenter som man fått i uppdrag att skapa.
Alessandro Lupis bilder av barn, instängda i koffertar, men synliga genom ljus och färg, kommer förmodligen också att väcka uppmärksamhet.
I övrigt kommer säkert årets barntema att karaktäriseras av den älskade figuren Alfons Åberg. Insprängt i Art-utställningen ska en interaktiv utställning med film, böcker och spel att knyta an till Gunilla Bergströms numera 41-åriga figur.
Bland övriga konstnärer i Årets Art-utställning märks Lina Jaros vars Room with a view utgör bilder där gränserna mellan rum och natur suddas ut.
Joakim Johanssons målade ögonblick, Ingalena Klenells glasutställning Borderland, och Maria Nordins akvareller utifrån retuscherade reklambilder är andra medverkande i årets Art, liksom Aleksandra Stratimirovics medicinflaskor, fyllda med färgade vätskor, som tillsammans bildar en sommardagsbild.
Årets mest långväga gäst blir Lee Yongbaek är videoinstallatör från Sydkorea som leker med temat änglar och soldater utifrån ett blommande perspektiv.
Kulturchef Lars Åke Everbrand som är en av initiativtagarna till Avesta Art ser gärna att några av konstnärerna skapar debatt och reaktioner - precis som programförklaringen avser.
– Ser man tillbaka så är kanske främst Hästskinnet det som skapade mest debatt. Men jag minns också gärna Duscharna som blev en braksuccé. Folk kom ju hit dag efter dag bara för att se dessa duschande människor.
Hur ser du i dag på Art?
– Vi har i Avesta Art hittat en nisch och en uttrycksform som ingen annan gjort. Vi hade en trevande start i snöyra, men har under årens lopp lyckats samla resurser för att återge konst för alla åldrar och smaker.
Han hoppas nu att flera generationer ska hitta till årets utställning.
– Framför allt barn som ser med friska ögon på allt som ställs ut. Fördomarna finns hos de vuxna.

Kerstin Eriksson
kerstin.eriksson@daladem.se

Heart & Brain
Avesta Art 2013 invigs officiellt 25 maj och pågår till 8 september.
Årets konstnärer:
Mikael Ericsson, Matti Kalkamo, Guangjuan Zhang, Gunilla Bergström, Carolina Falkholt, Lucy Glendinning, Lina Jaros, Joakim Johansson,
Ingalena Klenell, Alessandro Lupi, Maria Nordin, Aleksandra Stratimirovic och Lee Yongbaek.
Utöver konsten kommer Verket i sommar också att bjuda på kulturkvällar, seminarier, workshops samt barn och familjeaktiviteter.