Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hjärtstartare att låna

Föreningen Hjärt-Lung-Nedansiljan har länge kämpat för sin överlevnad.
Nu går det inte längre – men tack vare gåvor i form av hjärtstartare kan de fortsätta att sprida kunskap och liv.

Annons

Leksands kommun och Rättviks kommun fick häromdagen ta emot var sin hjärtstartare. Gåvan delades ut av Kristina Sundberg och Gunnel Törnqvist från Hjärt-Lung-Nedansiljan.

Tanken är att apparaterna ska finnas till utlåning i kommunerna – både i utbildningssyfte men också för att till exempel ta med när pensionärsföreningarna åker utflykter eller vid andra publika arrangemang.
– Apparaterna ska finnas där de behövs och inte vara inlåsta i ett skåp. Vårt krav är att kommunen ska se till att de som lånar hjärtstartaren också kan vanlig hjärt- lungräddning, för det är fortfarande livsviktigt att kunna! säger Kristina Sundberg och Gunnel Törnqvist
Föreningen Hjärt-Lung-Nedansiljan har funnits sedan 1978 och har i dag drygt 100 medlemmar. Ändå måste man avveckla verksamheten då det inte längre går att få ihop en styrelse.
– Det var en annan sak förr att få hjärtproblem och opereras. Då fanns ett stort behov för oss att fylla när det gäller stöttning efteråt, säger Kristina Sundberg.
– I dag går allt så fort att den som drabbas knappt hinner uppfatta sig själv som sjuk och många använder Facebook och internet för information och stöd.

Med medlemmar där majoriteten är omkring 80 år är det svårt att få föreningsarbetet att fungera. Hjärt-Lung-Nedansiljan blir därför vilande ett par år. Föreningen har ju även de lungsjuka som medlemmar.
Fritidschef Dan Söderström i Leksand och brandmästare Patrik Fredriksson från Rättvik var representanterna som fick ta emot de livgivande gåvorna.
– Mycket bra initiativ! Vi ska se till att nyheten om låne­apparaten sprids och att era krav följs, lovade båda två.

Annki Hällberg/DT