Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hobbit, Centerpartiet, p-piller och min 87-åriga mamma

Såg äntligen filmen Hobbit, en oväntad resa – och satt som naglad i biofåtöljen. De episka linjerna i Ringentrilogin saknas visserligen här, men äventyrsscenerna är enastående. Utgör inte dessa filmeffekter snart vår tids motsvarigheter till medeltidens väldiga katedralbyggen: gigantiska med precision i detaljen.

ledare
chefredaktör Göran Greider e-post goran.greider@daladem.se
ledarskribent Robert Sundberg e-post robert.sundberg@daladem.se
Mot det äventyrliga och heroiska står antihjälten Bilbo. Han hade ingen lust att ge sig av från det idylliska Fylke och han längtar hem när han färdas i okänt land. Men han är den som begår de avgörande hjälteinsatserna. På samma sätt som Sam i Sagantrilogin nog var eposets egentliga hjälte. Tolkien var konservativt lagd, jo, men hade ett småfolksperspektiv.

Och jag tänker mig denne Bilbo som ett slags centerpartist. Fylke är det klassiska centerlandet: grönt och gott, enkelt och jordnära. Endast motvilligt ger sig Bilbo av hemifrån, men han gör sin plikt för att hjälpa dem som berövats sina hem. Han är ingen stor tänkare, i likhet med de flesta centerpartister som är föga ideologiska (såvida de nu inte är just nyliberaler, då är de mer ideologiska än alla andra, om än föga centerpartistiska.)
Annie Lööf kanske inte gör sig så bra som hobbit. Hon är för mycket thatcherian och randian för det. Men min rekommendation är att ett krisande centerparti anammar Bilbos tänkande.
Bilbos egen bok hette ju: There and back again. Dit och tillbaka. Centerpartiet gjorde en oväntad resa till nyliberalismen, men kommer kanske tillbaka.

n n

Över till allvarligare ämnen: p-piller. När p-pillren kom på sextiotalet innebar de en revolution för kvinnor och för hela tanken om jämställdhet och makt över det egna livet. Det är nog ingen överdrift att påstå att p-pillret är ett fundament i den moderna civilisationen.
Därför är det oroande att det kommer en hel del rapporter om svåra biverkningar av de moderna p-pillren av andra eller tredje generationen.
I Frankrike har ett fall där en ung kvinna drabbats av blodpropp fått stor uppmärksamhet. Även i Sverige har sådana fall rapporterats. Risken för att drabbas är mycket liten, men för en ung flicka som drabbas av en stroke är det knappast någon tröst.
Som vanligt verkar det vara för litet forskning kring detta, även om några stora studier dykt upp de senaste åren. Men all erfarenhet säger att det som kommer från vinstdrivande läkemedelsbolag bör man vara extremt försiktig med. Och informationen måste förbättras.
n n

Hälsade på min mamma i Katrineholm häromdagen. Hon fyllde 87. Men när jag ringde på dörren med tre solrosor i handen, avbröt jag henne i städningen. Inget Rut-bidrag där!
Vi pratade litet om hennes uppväxt i en by utanför Vingåker. Det kändes som om vi pratade om ett svunnet Fylke. Hon mindes grinden som kunde öppnas när en kärra kom och den tioöring hon då kunde få.
Hon berättade om katten Torborg, som alltid doppade tassen i gräddkannan på bordet och slickade av den. När en större väg drogs genom byn på fyrtiotalet sågades deras fina astrakan ner.

Någon idyll var det förstås inte. Men varje minne från tiden före konsumtionssamhällets ankomst berör. Och gör den som lyssnar tankfull. För den som föddes 1926 blev ju egentligen hela det kommande seklet en oväntad resa ut i det fullständigt okända: rymdfärder, p-piller, TV, välfärdsstat.
Vi är alla hobbitar. Men vi är inte alla centerpartister.
Göran Greider
”När jag ringde på dörren med tre solrosor i handen, avbröt jag henne i städningen. Inget Rut-bidrag där!”
Göran
Greider
goran.greider
@daladem.se