Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hockeygymnasiet i Malung har blivit en succé - 14 nya elever börjar i höst

Hockeyprogrammet startade för två år sedan och intresset för att gå utbildnigen har varit mycket stort.
– Vi har betydligt fler sökande än vi har utbildningsplatser, säger Per Edvall, sportchef.

Mer för dig som pluskund: Tretton anställda sägs upp vid Malung - Sälens kommun - sammantaget försvinner 51 jobb

Mer för dig som pluskund: Älvräddarna vill stoppa bygget av kraftverket i Ejforsen till varje pris

SÅ KÖPER DU PLUS

När skolan rullar igång i höst igen är det sammanlagt 38 elever som kommer att gå på hockeygymnasiet, eller Hockey academy som det också kallas. Det är också första året som det är elever i alla tre årskurserna, eftersom utbildninge bara funnits i två år.

Tankarna på utbildningen kom egentligen från Malungs IF som kände ett behov av att göra något för att få sina unga hockeyspelare att stanna i Malung.

– När de slutade grundskolan sökte de sig från Malung för att utveckla sitt hockeyintresse och ofta slutade det med att de flyttade från Malung, berättar Erik Eriksson, ordföande i Malungs IF och ansvarig för Malung hockey academy.

Taket för hur många elever de kan ha på hockeyutbildningen ligger på omkring 42 elever. Skulle de vara fler skulle det krävas så omfattande investeringar i allt möjligt att det inte skulle gå.

– Dessutom kanske det skulle bli för stort, funderar Erik Eriksson.

Eftersom det sedan 40 år tillbaka finns gymnasieutbildning i Malung med idottsprofil, så fanns mycket av det som behövdes redan på plats. I samma veva som linjen började stod också de nya träningslokalerna klara i gamla Rosengrens i Malung.

– Här har eleverna tillgång till en fantastisk träningsanläggning och de kan dessutom vara där nästan hur mycket de vill, berättar Per Edvall.

Intresset för att gå i Hockeygymnasiet är allra störst hos killarna. De har under åren de hållit på knappt haft någon tjej som sökt och enbart killar är det till hösten.

– Det är svårt att rekrytera tjejer, för att säga nästan omöjligt, konstaterar Anders Martinsson, anställd tränare.

På skolan finns det sammanlagt 150 elever som går någon form av idrottsutbildning och inom andra idrotter är det många tjejer. Förutom hockey finns det snowboard, freeski och alpint. Flera av dessa utbildningar är dock längre tider uppe i Sälen och åker skidor.

– Vi kan konstatera att av dessa 150 elever kommer de flesta från andra orter i landet, självklart är detta mycket bra för kommunen, de kommer hit och bor, lever och handlar, det finns de som stannat kvar i kommunen och bosätter sig här, poängterar Per Edvall.

Exempelvis finns det 19 heltidsanställda tränare som i stort sett samtliga kommer från andra orter och flyttat till Malung för att jobba.

Killarna som går på hockeygymnasiet tränar med Malungs IF och ingår i deras olika lag, främst i J 18 och J 20.

– Några tränar dessutom med de äldre lagen, så de tillför mycket till hockeyn i Malung, konstaterar Erik Eriksson.

Första året för de unga eleverna kan vara en väldigt stor omställning, utifrån detta har ett Campus byggts upp där de bor första året och där får de hjälp med det mesta, det är ungefär som att bo hemma hos föräldrarna. Andera året slussas de ut till andra boenden, några hamnar i egen lägenhet, andra i speciellt elevhem.

– Allt utifrån hur de fixar saker och ting själva, betonar Erik Eriksson.

Att skolan är framgångsrik råder det inte någon tvivel om. framgångarna för eleverna som gått på de olika utbildningarna på idrottslinjerna talar sitt tydliga språk.

– Förra året fick de sammanlagt 55 medaljer i olika grenar och klasser, understryker Per Edvall.