Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hockeyn är ett monster som äter kommuner

Vad är ishockey? Svar: ett monster som äter kommuner. Den känslan får man när man betraktar den långa vindlande historien om Leksands IF. Ett arenabygge som kostade 175 miljoner – och nu nära konkurs men räddning på mållinjen av en rekonstruktion där fordringsägarna avstår från det mesta av sina fordringar.

Det paradoxala är väl att det sportsligt gått bra för hockeylaget den senaste tiden och ett liv i elitserien hägrar. Men hur mycket ska kommuner och skattebetalare och sponsorer vara beredda att offra sig för denna sport? Hur länge ska allmänheten tolerera de groteskt höga spelarlönerna?

Jag har, tro det eller ej, en gång burit Leksands IFs spelarfärger på arenans is –- en av Leksands Stars. Det handlade om något slags sponsorarrangemang, även FKs Christer Gruhs var med. En minut på isen och jag var slutkörd. Men det kändes bra, som pojke, på rinken i Vingåker, dyrkade jag målvakten Christer Abrahamsson.
Leksands IF är Sveriges hockeylag, så känns det. Men är det Leksands hockeylag? Är det kommunens skattebetalande innevånares lag? Jag vet inte.

Göran Greider