Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hög hyra kan stoppa populär bytesmarknad

Friluftsfrämjandets bytesmarknad på Lugnetgymnasiet blir allt populärare, närmare 300 bytes- och köpsugna besökare ”slogs” om 1 600 inlämnade prylar.
– Det var så många inlämnade saker, så vi tvingades skjuta på inlämningstiden, säger Lina Lundin på Friluftsfrämjandet.

Innan försäljningen öppnade på söndagseftermiddagen hade kön växt till nästan 100 meter och de som stod främst hade köat i närmare timmen för att komma först till försäljningsborden.
Bytesmarknaden i Friluftsfrämjandets regi har pågått sedan 60-talet och flera lokaler har utnyttjats sedan starten. I början höll man till i Hälsinggårdsskolan, sedan har det fortsatt i Lugnethallen, FK Arena och Lugnetgymnasiet där man nu har huserat i några år.

– Prylarna som lämnas in ska bara vara sådant som inlämnaren själv kan tänkas köpa. Gamla skidor och sådant tar vi inte emot för då skulle vi bara få bära grejorna fram och tillbaka. Vi tar heller inte emot vuxenkläder längre, utan bara barnkläder, säger Göran Carlstrand, i arrangörsstaben.
Men trots att det är 1 600 prylar till försäljning och att Friluftsfrämjandet tar en liten slant på försålda prylar, så gör de inget överskott på bytesmarknaden. Därtill gör kostnaden cirka 15 000 kronor i lokalhyra plus annonsering att hela arrangemanget går plus minus noll.

– Det är absolut ingen mjölkossa till vår verksamhet och jag begriper inte att kommunen ska ta ut sån stor kostnad i hyra av lokal och bord. Falu kommun borde sponsra den här lokalhyran eftersom pengarna från den här bytesmarknaden går tillbaka till ungdomsverksamheten.
– Men vi håller fortfarande på för vi tycker att det är så skönt gäng att jobba med och att det är en viktig sak för våra ungdomar, säger Lina Lundin.
– Den här bytesmarknaden bidrar ju till att ungdomarna kan köpa billig sportutrustning och får möjlighet att vara ute och röra på sig. Dessutom får de professionell rådgivning vid köpet av sportutrustning. Det är rena friskvården vi håller på med för kommuninnevånarna, tillägger Göran Carlstrand.

Håkan Eriksson
hakan.eriksson@daladem.se