Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hög sjukfrånvaro förvånar inte

Äntligen helg, tänker du, i kväll blir det fest med familjen och vännerna.Då ringer telefonen:
– Du måste komma och jobba.Det är nästan lönlöst att säga nej. Du förväntas ställa upp och arbeta trots att du enligt schemat har ledig helg.

Så här ser verkligheten ut för de anställda inom kommunens vård- och omsorg, berättar personal inom äldreomsorgen som tidningen träffar på äldreboendet Kvarngatan.
– Under januari och februari har vi fått gå ut mycket extra helger. Vill man vara ledig så ska man inte svara när det ringer, säger Annelie Magnusson.
– Man ska ha väldigt starka skäl för att slippa gå ut. Det räcker nog inte att säga att man ska ha fest till kvällen, säger Karin Andersson som jobbar i hemtjänsten.
– Det är jättejobbigt, svarar man inte så vet man att det är kolleger som drabbas och får gå kort, säger Paula Kola.
– Ja, så är det. Får de inte tag i vikarie för någon som är sjuk så rings någon ordinarie in eller så får man gå kort, konstaterar Annelie Magnusson.

På Kvarngatans serviceboende med 56 lägenheter fördelade på tre hus är de 16 anställda. På vardagar jobbar sex stycken dagtid, tre på kvällen och två på natten. Under helger är bemanningen något mindre på dagarna, medan tre jobbar kvällstid och två under nätterna.
– Enligt schemat ska vi jobba varannan helg och då är det delade turer som gäller. Vi börjar 7.00 och går till 13.30. Sen ska vi vara tillbaka 16.00 och jobba fram till 21.00, berättar Annelie Magnusson.

I arbetet ingår alla upptänkliga uppgifter som att duscha och klä boende och värma mat åt dem, städa, tvätta och helst hinna med sociala aktiviteter som till exempel att gå promenader eller spela spel.
– Det är inte alltid man hinner bli färdig hos en vård- tagare innan man måste gå vidare till nästa, säger Paula Kola som jobbar i hemtjänsten.
– Man blir trött och sliten. Ofta blir det dåligt med lunchrasterna eftersom det hela tiden kan komma larm, säger Karin Andersson.

Tidningen har bett att få träffa dem för att de ska få ge sin syn på de höga sjuskrivningstalen. Bland 261 kommuner i landet är det ingen kommun som har så totalt sett hög sjukfrånvaro som Ludvika kommun.
Kommunen intar också bottenplatsen när det gäller sjukfrånvaron bland de kvinnliga anställda och bland anställda över 50 år.
– Vi är inte förvånade. Vi är underbemannade och behöver mer folk, fastslår Maggan Hultberg. Med mer personal skulle man förhoppningsvis ”bara” behöva jobba varannan helg och kanske kunde även de av många hatade delade turernas tas bort.
– Det hemska är att de säger till oss att godtar vi inte delade turer så får vi jobba varannan helg. Det är ju bara det att vi redan gör det, plus att vi får gå in extra när det fattas folk, fortsätter Hultberg.

Hon skrattar åt minnet från den senaste julhelgen när man bjöds på ”en gröttrallrik, en skinkskiva och två pepparkakor”.
– I ett mansdominerat yrke skulle det aldrig gå för sig att man behandlade personalen som vi blir behandlade. Lön och andra förmåner spelar roll, vi har ingen morot över huvud taget.
Distriktssköterskan Maria Ferner påtalar också ledningsfrågan, men ur en annan vinkel.

Om arbetet organiserades på ett annat sätt skulle mer av arbetstiden kunna läggas på omsorgen om de äldre, menar hon.
– I dag har vi mycket pappersarbete, där går det att göra effektiviseringar.
Sjuksköterskan Carina Eriksson undrar om vården och omsorgen kommer att lyckas rekrytera tillräckligt med personal i framtiden.
– Till i sommar är det inte en enda sjuksköterska som har sökt vikariat. Man kan fundera varför? I Norge där jag jobbat har de mycket större bemanning.

Maggan Hultberg berättar att hon efter 30 år i yrket tjänar 23 000 kronor före skatt på sin heltid. Varje månad betalar hon cirka 700 kronor till Kommunalfacket, inklusive avgift för a-kassa och försäkring.
Hon har funderat på att gå ur facket då hon tycker att Kommunal är dåligt på att tillvarata medlemmarnas intressen.
– Vad har vi för att vara med i facket? Vi borde stå enade på alla arbetsplatser och kräva förbättringar. Nu är det bara jobba och sova, jobba och sova. Folk bränner ut sig mer och mer.

Torbjörn Granling/DT