Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Höga sjuktal i Furudal

Sjukskrivningarna vid äldreomsorgen och skolan i Furudal är dubbelt så höga som vid kommunens andra verksamheter.
– Vi har svårt att peka på vad det beror på, säger socialchef Anna-Lena Hållmats.

I flera år har personalens sjuktal varit högre i Furudal än det totala snittet i Rättvik. Vissa kvartal har sjukskrivningarna vid äldreboendet Orestrand, hemtjänsten och Furudalsskolan varit dubbelt så höga som i kommunen som helhet.
– Vi har känt till detta i flera år och vi gör allt vi kan för att få ned talen, säger Hållmats.
Kommunen har haft samtal med personalen inom äldreomsorgen, men inget konkret negativt har kommit fram.
– Nej, det finns inga anmärkningar på den psykosociala miljön eller arbetsmiljön. Man relaterar inte heller till stress.
– Vi har verkligen svårt att peka på vad de höga sjuktalen beror på, säger Hållmats.

Kommunen har nu satt in insatser för att minska sjukskrivningarna.
Bland annat har man upprättat en handlingsplan, där man ska jobba aktivt för att få ner sjuktalen.
– Vi sätter in de insatser vi kan. Vi har haft planeringsdagar med personalen i samarbete med företagshälsan. Och vi följer upp sjuktalen en gång i kvartalet så att vi kan analysera siffrorna.
– Det här är förstås oroande siffror och det gäller att jobba förebyggande. Och när någon är sjuk måste en chef ta kontakt tidigt, kommenterar Anna-Lena Hållmats vidare.

Under de första två kvartalen i år var sjukskrivningarna vid kommunens arbetsställen skolan och äldreomsorgen nära tre gånger högre än vad kommunen redovisade totalt.
Även personalen vid förskolan har höga sjuktal.
– Jag kan inte ge några klara besked om vad orsaken är. En del kan dock förklaras med långtidssjukdom. De slår hårt i statistiken eftersom det inte är så stora volymer det handlar om, konstaterar Karin Gerken, kommunens personalchef.

Per Malmberg/DT