Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Höghushysterin i Säter

Det planeras för bygge av två åttavåningshus i Säter. Å ena sidan råder bostadsbrist. Å andra sidan viker höga hus av mot omgivande lägre bebyggelse. Frågan är om kommunpolitiker, som kommunalrådet Abbe Ronsten (S), är "svaga" för höghus.

Nybyggnation av bostäder pågår kontinuerligt. Nu verkar mer bostäder än vanligt byggas på olika håll i Dalarna. Konstigt nog har befolkningen sällan ökat i någon kommun. Undantaget är Borlänge där på tio år invånarantalet ökat med cirka tre tusen. Men där fanns det för drygt tio år sedan flera tomma hyreslägenheter och de har nu fyllts.

I flera kommuner byggs det nu "höghus", eller punkthus som de kallas. De är ofta på cirka åtta våningar. I städer som Falun och Borlänge finns sådana sedan tidigare. I de mindre kommunerna har "höghus" inte funnits fram till nu. Men det kan det bli ändring på, i alla fall i Säter.

Säter tillhör, med Gagnef, de kommuner som efter Falun och Borlänge haft bäst befolkningsutveckling sedan 2000. Bara de två större städerna i länet har födelseöverskott nästan varje år sedan tio, 15 år. Bara två kommuner har det vissa år och det är Gagnef och Säter. De kommunerna lyckas, ihop med nettoinflyttning, hålla sin folkmängd.

Enstaka år kan någon annan kommun hålla folkmängden eller öka något, men upprepar det sällan i flera år. Säters befolkning har inte ökat de senaste 15 åren. Säter har ett par hundra färre invånare nu än 2000, cirka 11 000 invånare. I Gagnef har det blivit 12 fler på 10 år.

I Säter planeras nu höghus, på åtta våningar, byggas och inte bara ett utan två. De ska, delvis, råda bot på bostadsbristen där nu över 400 personer står i kö för lägenhet i det kommunala bostadsbolaget Säterbostäder.

Eftersom hus som är så höga inte funnits i Säter ställer det höga krav på brandsäkerhet med speciella lösningar i husen med skyddande brandceller i trapphus och annat.

Några månaders beslutsprocess återstår innan upphandling kan påbörjas. Och intresse av att hyra lägenhet i höghusen verkar det finnas, fler än 40 personer hade i slutet av augusti anmält intresse för någon av de cirka 80 lägenheterna det kommer att bli.

Politiker brukar gilla att bygga höga hus. Eller låta andra aktörer, privata såväl som de i offentlig regi, göra det.

Men denna vilja att bygga högt brukar finnas främst i större kommuner än Säter. Den generellt låga bebyggelsen i Säter och många hus i lite grann äldre stil säger kritiker av höghusen gör att det är olämpligt med åttavåningshus i denna kommun, nära dess centrum.

En kritik finns också gällande om kommunen, alternativt Säterbostäder, har råd med projekt som detta. Särskilt som det finns behov av att fler äldreboenden byggs, vilket också utlovats.

Vad är väl ännu ett i utseende anonymt äldreboende på ett eller två våningar mot påtagliga åttavåningshus, som kan fungera som iögonfallande landmärken för kommunen?

Den kritiken antyder att det kan finnas sådant som prestigetänkande, medvetet eller omedvetet. Vad är väl ännu ett i utseende anonymt äldreboende på ett eller två våningar mot påtagliga åttavåningshus, som kan fungera som iögonfallande landmärken för kommunen?

Att beslutsfattare, valda politiker, gärna faller för stora projekt och iögonfallande byggnationer är något som förekommer ofta. Med det finns fördelar och nackdelar. De förra kan vara att det löser problem, exempelvis bostadsbrist. De senare kan vara att hänsyn inte tas till miljö- och kulturvärden, exempelvis omkringliggande byggnaders karaktär. De faktorerna får vägas mot varandra.