Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Högre flitpeng till unga nästa år

Annons

Det blev en lyckad sommar för individ- och familjeomsorg- ens, IFO, sommarprojekt för att aktivera barn och ungdomar.

Nu beslutar social- och utbildningsnämnden att höja flitpengen från 25 till 35 kronor nästa år.

I tre veckor under sommaren har 28 barn och ungdomar i åldrarna 13 till 17 år deltagit i IFO:s sommarprojekt. Målgruppen har varit de som varit i kontakt med IFO och som bedöms befinna sig i riskzonen för en ogynnsam utveckling.

Det handlar om ungdomar som på olika sätt har svårigheter, såsom går i särskolan, är tillbakadragna, är oberäkneliga, tar mycket plats, har koncentrations- svårigheter eller som kan upplevas som stökiga eller aggressiva.

Flitpengen som de barn och ungdomar som deltar i projektet har fått har sedan starten på 1990-talet legat på 25 kronor i timmen. Men deltagarna uttryckte under projektets gång att höjning av flitpengen borde göras.

– Det förslaget har vi tagit del av och det diskuterade vi på nämndsammanträdet, säger social- och utbildningsnämndens vice ordförande Åsa Bergqvist (S) och berättar att man som förslag lade en höjning på 10 kronor och som godkändes av nämnden.

– Det här är en viktig sak och någonting som man ska fortsätta med, tillägger hon.

26 av de 28 barn och ungdomar som deltog i projektet slutförde också sina tre veckor som praktikanter på olika arbetsplatser. Eleverna har dessutom fått bra vitsord och vissa har erbjudits fortsatt sommarjobb med lön från arbetsplatsen.

Den totala kostnaden för projektet landade på 86 310 kronor, en snittkostnad på ungefär 3 000 kronor per deltagande ungdom, och finansieras av befintlig IFO-budget.

Beatrice Åström
beatrice.astrom@dt.se