Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Högskolan – en motor för samhällsutveckling

Falun och Borlänge kan tillsammans ses som Dalarnas hjärta när det gäller att utveckla industri, handel och forskning. Det finns en tydlig politisk avsikt med högskolans förläggning till de två orterna.

Det handlar om att garantera den geografiska närhet som är en viktig förutsättning för ett väl fungerande samarbete mellan skolan och näringslivet på båda orterna. Framtidsdalen och Borlänge Science Park är teknologiska kluster för innovationer där högskolan i närområdet har särskilt stor betydelse.

Högskolan ger också båda syskonstäderna ett ansikte och en internationell identitet genom de många utländska studenterna och de avhandlingar som produceras.

En flytt till Falun skulle innebära ett allvarligt bakslag för Borlänges ambitioner att skapa ett internationellt gångbart varumärke som står för teknisk, kommersiell och kulturell utveckling.

Högskolan existerar inte i ett vakuum utan dess existens och funktion kan bara motiveras genom ömsesidig samverkan och utveckling tillsammans med omgivande industrier, handel och högteknologisk forskning.

Det är alldeles för viktiga samhällsfunktioner som står på spel för att överlåta ett beslut om flytt till en styrelse som verkar leva i en egen bubbla utan tankar på relationer till det närsamhälle som är ett viktigt motiv för högskolans existens.

Elina Brodén (MP) kommunalråd i Borlänge

Nils Gossas (MP) vice ordf. arbetsmarknads- och socialnämnden i Borlänge

Här finns fler texter angående eventuell flytt av Högskolan Dalarna från Borlänge till Falun

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare