Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Högskolan hjälper sågen i Insjön

Projektet heter KTP och handlar om kunskapsväxling mellan företag och högskolan. Första delprojektet finns på Bergkvist Insjön. Studenten Lisa Fredriksson ska under två år jobba med energieffektivisering av sågen.

Annons

Högskolans Dalarna projekt Knowledge Transfer Parnership är en brygga för kunskapsväxling mellan Dalarnas företag och högskolan. Lisa Fredriksson, civilingenjör från Nyköping, är den första studenten som jobbar heltid med projektet.
Hon ska jobba med tre projekt som alla handlar om att minska energiförbrukning, miljöpåverka och spara pengar till företaget.
Första projektet, som redan är igång, finns på Bergkvist Insjön.
– Torkarna vid Europas sågverk spiller ut värme motsvarande sju terrawatt varje år. Med hjälp av KTP-projektet kan vi ta fram metoder för att minska det. Vi kan bli först med denna nya standard och det kan ge stora konkurrensfördelar, säger Jörgen Prawitz, teknisk chef vid Bergkvist-Insjön AB.
Bergkvist sågar cirka fyra miljoner stockar av tall varje år förbrukar 132 000 megawatt. Med 41 virkestorkar är energibehovet stort och i dag återvinner man mycket lite av den energin.

– Vi siktar hela tiden på att minska produktionskostnaden. Det finns mycket att göra för att driva torkarna mer energisnålt och ta vara på värmen som produceras. Det ska Lisa och KTP hjälpa oss med nu, säger Jörgen Prawitz.
– Erfarenheter av denna modell från England visar mycket framgångsrika resultat. Uppåt 70 procent av studenterna som kommer in via KTP får jobb på företagen efter avslutad projekttid, säger projektledare Per Edén.
Totalt ska 15 studenter engageras i olika delprojekt som varierar i omfattning och inriktning.

Eva Högkvist

eva.hogkvist@daladem.se