Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Högskolan i Borlänge kan tvingas flytta till Falun

Högskolan Dalarna kan lämna Borlänge och flytta hela högskolan till Falun. På torsdag tar högskolans styrelse ställning till ett förslag om att utreda en flytt.

Nyheten presenterades av högskolan på måndagen.

– Ett viktigt argument som framförts är att Högskolan är för liten för att långsiktigt kunna bedriva attraktiva utbildningar på två orter. Både jag och Högskolans ledningsråd är av den uppfattning att Högskolan på flera sätt skulle stärkas inför framtiden av att komma samman och att det är rimligt och klokt att grundligt utreda det, säger Marita Hilliges rektor vid Högskolan Dalarna.

–Genom att samla högskolans verksamhet i Falun vill vi skapa bättre förutsättningar för forskning och studier av hög kvalitet, säger Marita Hilliges.

Utredningen ska pågå under ett år och slutsatserna ska presenteras för styrelsen i november 2016.

Borlänge kommun har känt till planerna en tid och tycker de är oroande.

– Jag är lite chockad och framförallt besviken. Högskolan vill utreda hur en flytt till Borlänge ska gå till-det är ingen förutsättningslös diskussion. Det är en utredning jag helst ser att de inte genomför på det här sättet, säger kommunalrådet Jan Bohman (S).

Han och kommundirektör Åsa Granath gav kommunens syn på högskolans planer vid en hastigt sammankallad presskonferens på måndagen.

Högskolan har varit en av Borlänges framgångsfaktorer tillsammans med uppbyggnaden av Teknikdalen med Företagsinkubatorn och det treåriga projektet Borlänge Science Park, betonade Bohman.

– Man bryter framgångsvågen vi ser i Borlänge genom att flytta ut en viktig motor i Borlänge. I alla kontakter med näringslivet vill man ha mer kontakt med högskolan. Allt handlar om hur man kopplar ihop samhälle, akademi och företag, säger han.

Marita Hilliges säger i ett uttalande på Högskolans hemsida att studentkåren uttalat sitt stöd.

Några studenter som nyligen börjat läsa ekonomi på Högskolan i Borlänge är både positiva och negativa.

– Vi är flera som bor i Falun, säger Filip Gilbertsson och ser en fördel där. Flytten kan göra Falun till en större och bättre studentstad.

– Å andra sidan bor de flesta i Borlänge och resvägen kan öka för de som bor på andra orter, säger Joakim Lundin.

Bostadsbristen är redan stor i Falun, påpekar de.

– Många kan känna sig lite smålurade när de har sökt till en studieort, säger Hampus Skoglund.