Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Högstadiet läggs ned

Under tisdagens kommunfullmäktige beslutades att Jonsboskolans högstadie läggs ned. Efter en lång debatt som slutade i omröstning stod det klart att Långshyttans högstadie-elever huserar i Vasaskolan till hösten.

Debatten blev likartad den som uppstod på kommunfullmäktige den 18 december då beslut skulle tas angående kommunens driftbudget inför 2013. kommunalrådet Ulf Hansson (S) var först upp i talarstolen och avhandlade återremitteringen.
– Jag förstår att man vill återremittera frågan återigen och det tycker jag är märkligt, sa Ulf Hansson och vände sig direkt till Långshyttepartiet.
– Under 2012 medverkade representanter för Långshyttepartiet endast en gång under elva möten när man diskuterade skolfrågan i Långshyttan. Vi har heller inte fått deras underlag varken skriftligt, via e-post eller genom ett föredrag. De som arbetar inom professionen säger att Långshyttepartiets förslag angående frysning av frågan under ett år är omöjligt. Det är okynne att återremittera, sa Hansson.

PO Brus (LHP) reagerade på Hanssons uttalande.
– Självklart ska vi vara med på mötena. Det som nu finns tillagt i det underlag vi har är siffror från skolförvaltningen. Vem tar över kostnaderna? Nästa fråga behandlar transporterna. Det är fler elever än platser i bussarna. Vi måste se det hela på längre sikt än ett år, sa Brus.
Kurt Hjertton (C) gav sig in i debatten.
– Vi kan konstatera att det sker en elevminskning. Det finns inga problem om elevantalet skulle öka på Jonsboskolan. Då tar man in ytterligare en buss som tar ett mindre antal resenärer. Angående de lokaler som kommer att stå tomma på Jonsbo så är det enklare för ett bolag att ta den kostnaden, sa Hjertton.
Melker Andersson (M) konstaterade att inget nytt har presenterats i budgeten.
– Moderaterna har under flera år sett framför sig att man ska flytta högstadiet til Hedemora. Men nu måste vi nog tänka ett varv till. Vi håller med Långshyttepartiet på den punkten att frysa frågan under ett år. Jag vädjar till majoriteten att göra en kovändning, sa Andersson.

Gun Drugge (C) påpekade att invånarantalet sjunker och att skatteintäkterna gör likaså.
– Under 1994 hade vi 17?000 invånare i Hedemora. Idag är vi 15?000 invånare. Det innebär också 100 miljoner kronor mindre och vi tror fortfarande att vi ska kunna ha samma service och utbud som tidigare. Skolfrågor är svårt och nu har vi Jonsbofrågan. Ska vi vänta ytterligare ett år? Jag yrkar bifall till kommunstyrelsens förslag, avslutade Drugge.

Karl-Erik Pettersson (MP) påminde om att Stjärnsunds skola lades ner för drygt ett år sedan.
– Visst är det viktigt med en levande landsbygd. Så vad är det för framtidstro att lägga ned Jonsbo nu när vi redan lagt ned skolan i Stjärnsund? frågade Pettersson.
Majoritetens förslag till driftbudget röstades, efter stundtals livlig debatt, igenom efter votering med 24 stycken röster för förslaget. 15 röstade emot majoritetens förslag.

Christian Larsen
christian.larsen@daladem.se