Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”Höj arbetsgivaravgiften med 100%på övertidsarbete!”

Annons

Jag kan dock inte förstå varför ingen tar den enkla lösningen. Fixa minst hundra tusen arbetstillfällen över en natt, utan att det kostar något. Varför vågar/vill ingen säga att lagstiftning måste följas? Den lag jag tänker på är arbetstidslagen. Har aldrig förstått varför jag aldrig har hört det. Enkelt, lagar är till för att följas, eller?

Vill man ”stimulera” ytterligare – höj arbetsgivaravgiften med 100% på övertidsarbete. Skulle skapa full sysselsättning (men det är ingen intresserad av). Vinster: Alla ungdomar skulle få jobb, även alla andra. Hela befolkningen skulle må bättre. Hur mycket samhället skulle tjäna på det, har jag ingen aning om. Men någon borde räkna på det.
Kent Jakobsson
Avesta
Svar: Du har helt rätt. Det handlar både om betalt och icke betalt övertidsarbete. Övertidsarbetet förra året motsvarar över 140 000 arbetstillfällen! Jag kan rekommendera en bra artikel i Svenska Dagbladet om hela detta fenomen (http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/rekordmanga-jobbar-overtid-gratis_ 7757746.svd). Den som där skriver är en äldre ombudsman i ett tjänstemannafack och han pekar på alla dåliga konsekvenser av det.
Det här är något som framförallt Socialdemokraterna skulle ha väldigt mycket att vinna på att driva som en viktig fråga – om man menar allvar med kampen för lägre arbetslöshet.


Göran Greider