Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”Hon är guld värd”

Annelie Ström föll illa på ena sidan. Högerhanden som tog den värsta smällen blev bruten och gipsades. Nu börjar hon kunna röra fingrarna igen. Tack vare arbetsterapeuten, säger hon om Christina Halvardsson.

– Hon är guld värd. Det var rena revolutionen när jag kunde lyfta en skål med händerna, både vänster och höger. Tack vare en av de speciella stödbandagen som jag fått av Christina Halvardsson, säger hon.

Annelie tränar många gånger dagligen med sina olika handskliknande specialskenor. Jag blir nyfiken och får följa med nästa gång hon träffar sin arbetsterapeut.

Annelie är trött och har lite ont efter att ha börjat mjukstarta på jobbet. Hon sitter vid ett tangentbord och det som tröttar mest är att manövrera datormusen med högerhanden.

– Har du kramp? undrar Christina Halvardsson.

– Nej, bara lite på ont på eftermiddagen efter jobbet.

Christina Halvardsson fyller i en blankett och förklarar att hon mäter funktionerna.

– Där har du ökat tio grader, det var bra, säger hon efter att ha mätt hur mycket Annelie kan böja yttersta leden på lillfingret. Så mycket har rörligheten ökat.

Hon mäter de andra fingrarna på högerhanden och det visar sig rörligheten ökat även där.

Annelie visar ett foto från första tiden efter olyckan på en väldigt svullen högerhand. Det är stor skillnad jämfört med i dag.

Men Christina Halvardsson vill ändå prata med en handdoktor och fotar Annelies hand från flera vinklar. Hon vill att rörligheten ska öka mer även i lillfingerknogen så att Annelie kan knyta handen mer.

Annelie Ström tar på en av specialskenorna som hon förbereder handen för träning med fem gånger om dagen. Den ser ut som en hudfärgad tunn handske med gummisnoddar fästade vid fingertopparna och en svart ganska tjock rulle som hör till.

– Det gäller att tänja på senor och muskler så att rörligheten kommer tillbaka, berättar Christina och Annelie drar i de olika snörena samtidigt som olika fingrar böjs.

Sedan knyter hon högerhanden runt den svarta rullen och håller kvar. 10-15 minuter åt gången, säger Christina Halvardsson.

Det är arbetsterapeuterna på ortopedmottagningen som tillverkar alla handskenor. Helt individuellt för varje patient. Christina Halvardsson visar ett helt skåp fyllt med olika tillverkade skenor.

Hon och andra arbetsterapeuter syr också olika typer av mjuka handbandage och tillverkar också olika skenor i hårdplast och hon visar olika tjocka plaster som de skär till och formar på patientens hand.

Christina Halvardsson har 35 år i yrket, Innan hon kom till Falun arbetade i Katrineholm och Linköping. Hon har arbetat nio år i Falun.

– Jag skulle bara vara här ett år. Men det har blivit nio. Jag trivs så bra på Falu lasarett. Så jag blir nog kvar till pensionen.

– Jag älskar mitt jobb och det har jag gjort från första dagen. Att få uppleva att jobbet ger resultat. Det är fantastiskt. Man ser patienter göra framsteg.

I dag är det viktigt att en patient som jobbar kommer snabbt tillbaka och är det en äldre person är det viktigt att han eller hon kan klara så mycket som möjligt själv i vardagen, betonar hon.

– Det är viktigt för ens självkänsla att klara så mycket som möjligt i vardagen själv.

Arbetsterapeuternas grej är att öka patientens aktivitetsförmåga genom rörelseträning.

– Det var oerhört häftigt att komma hit och upptäcka att jag kunde använda min högerhand efter att ha gått gipsad i en månad och sedan varit stel och orörlig i lederna, berättar Annelie.

En hand är komplicerad med en massa leder och ben, betonar Christina Halvardsson.

Annelies träning med specialhandskarna har fått effekt. Till nästa gång ska hon koncentrera sig på att träna att böja lillfingret och långfingret. Annelie kan klippa med högerhanden, annars finns hjälpmedel, både sax och kniv.

Kristina Vahlberg
kristina.vahlberg@daladem.se