Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hon gör mathantverk

Under lördagen var det julstök och öppet hus på Björ gårdens syltmakeri.
– Saffranspäronen är julens storsäljare, säger Yvonne Björ.

Annons

Hon har kokat 30-40 kilo av de kryddiga syltade saffranspäronen som kunderna är tokiga i.
– De är jättepopulära och jag har undrat om det kan bero på att någon på tv har gjort julpäron, säger Yvonne.
Mycket väl visade det sig att tv-profilen Ernst Kirchsteiger gjort julpäron.
– Men det var nog för bara en vecka sen så det förklarar inte saken. Det har väl helt enkelt spridit sig.

Under lördagen höll Yvonne öppet hus i butiken på gården i Övre Gärdsjö. Medan kunderna plockade ihop julklappar gjorda på lokala råvaror utan tillsatser bjöds de på saffransvåfflor och kaffe.
Syltmakeriet erbjuder allt från jordgubbsvinäger och lingonnektar till rårörd älgörtsdricka och syltad trumpetsvamp.
Yvonne Björ har sysselsatt sig med syltmakandet i snart tio år. Signumet är att jobba med råvarorna som finns i bygden.
– Lingon och rabarber är bärare som jag använder mig mycket av. Jag sysslar med mathantverk och jobbar bara med produkter som finns i naturen. Jag gör det som industrin inte kan göra.

Alla syltprodukter kokas i koppargrytor på gasvärme.
– Koppar leder värme. Sylt ska ha så kort koktid som möjligt på så hög värme som möjligt. Ett par grader gör jättestor skillnad.
Yvonne vill gärna få upp folks ögon för syltens möjligheter som matingrediens.
– Svenskarna är ganska dåliga på att använda sylt i maten, av gammal hävd. Jag försöker peppa folk att använda sylten mer som smaksättning och kryddor, säger Yvonne och fortsätter:
– Blandar man till exempel sylten med crème fraiche har man en sås. Jag gör tillbehören och är beroende av mina kollegor som gör ostar, korvar och pastejer.

Nina Blazevic/DT
nina.blazevic@dt.se