Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hon gör sin romandebut

Trots att hon fick nobben från flera bokförlag gav Susanne Nygren inte upp utan fortsatte att skicka in sitt bokmanus. Till slut nappade ett förlag och i februari kom debutromanen ”Sandfågeln”.– Jag hämtar inspiration från saker som jag själv har varit med om. Sedan skruvar jag till händelserna, säger Susanne.

Susanne Nygren är född i Stockholm, men familjen flyttade till Borlänge när hon var i tidiga tonåren. Ett par år senare flyttade familjen vidare till Säter och där bodde Susanne fram till studenten då hon flyttade tillbaka till Stockholm.
– Men jag har en del släkt kvar i Säter. Pappas släkt har bott i Ugglebo sedan 1700-talet, säger Susanne Nygren som tidningen träffar när hon är på besök hemma hos sin mamma i Säter.

Hon har en bakgrund som skribent, bland annat på en facklig tidning och som frilansare. Debutromanen ”Sandfågeln” har hon jobbat med i flera år.
– Det har blivit lite till och från under flera år innan jag bestämde mig för att bli klar någon gång. Jag skickade mitt bokmanus till flera förlag, men fick nobben. Jag var nära att ge upp men insåg att det är väldigt svårt att bli utgiven. Jag skickade manuset till ytterligare ett par förlag och tänkte glömma bort boken om det inte skulle gå, säger Susanne Nygren.

Men MBF Bokförlag nappade och i februari släpptes ”Sandfågeln”.
– Den handlar om en kvinna som jobbar i blomsterbutik och skriver lite i lokaltidningen om växter. Hon får chansen att jobba extra på allmänredaktionen och när hon ska skriva om en försvunnen person börjar hon misstänka att det är något skumt med försvinnandet, berättar Susanne Nygren.

Inspirationen till handlingen hämtade Susanne från en riktig notis i tidningen om en försvunnen person.
– Jag började fundera på vad som kunde ligga bakom försvinnandet. Jag hämtar även inspiration från saker som jag själv har varit med om, eller läser om. De sakerna skriver jag upp i ett block och sedan skruvar jag till händelserna, säger Susanne Nygren.

Boken utspelar sig i Norrtälje, en stad som Susanne inte har någon direkt koppling till.
– Jag ville att boken skulle utspela sig i en småstad. Norrtälje är en trevlig och mysig stad som är liten men ändå är väldigt öppen, via havet. Jag har varit till Norrtälje och gjort en del research. De som bor där kommer att känna igen miljöerna, säger Susanne Nygren.

Har du planer på att skriva en bok som utspelar sig i Säter?
– Man vet aldrig. Men inte just nu. Annars tycker jag att Norrtälje påminner mycket om Säter med sina gamla småhus, smågator och gränder, säger Susanne, som är i full färd med att skriva sin andra roman.
– Den kommer att utspela sig på Östermalm. ”Sandfågeln” är en spänningsroman och den här nya boken är mer svart komik. Jag jobbar som säljare sex dagar i månaden och resten av tiden är jag tjänstledig för att skriva boken. Det är klart att det blir knapert, men det är värt det. Jag har fått möjligheten att göra det som jag vill göra, säger Susanne Nygren.

Pär Sönnert/DT