Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hon hinner inte till lasarettet i tid

Tio minuter över åtta på måndags morgon ska Berit Patriksson från Horndal vara på lasarettet i Falun. Hon har ramlat och ser suddigt och kan inte köra bil, det kan inte heller hennes man. Med busstidtabellen har hon konstaterat att hon inte hinner till Falun i tid.

Berit Patriksson säger själv att hon är envis, men hon är definitivt inte en person som klagar. Hon har reumatism och efter att ha ramlat har hon ont i ryggen och ser suddigt på ena ögat. Hon har varit på lasarettet och fått besked om en svullnad på gula fläcken. Nu har hon fått en kallelse med en läkartid tio över åtta på morgonen.

Hennes man Frank har KOL och är skadad i ryggen och kan inte köra så långt. De började studera busstidtabellen och kom fram till att första bussen från Horndal till Avesta går kvart i sex på morgonen. Via Borlänge skulle hon vara framme i Falun långt efter utsatt tid.
– Jag ringde till avdelningen och frågade om jag inte kan få sjuktransport, men fick besked att det absolut inte gick, berättar Berit Patriksson. Jag fick prata med två personer som sa samma sak men inte kunde hjälpa mig med en senare tid. Någon skulle ringa mig, men inte samma dag.

När ingen hade ringt på torsdagen lyckades Berit till slut få tag på en bekant som kan skjutsa henne med bil.
– De säger att man måste ha medicinska skäl för att få sjuktransport. Jag skulle vilja veta vad medicinska skäl är, säger Berit Patriksson. Jag kan inte köra bil och ser inget, är inte det godtagbara medicinska skäl? Hur tänker politikerna?
Ska hon ta bussen kvart i sex på morgonen måste hon stiga upp klockan fyra för att få i gång sin reumatiska kropp och hinna gå till busshållplatsen. Hon ska byta buss två gånger och ändå inte komma i tid.

När DD går in på Dalatrafiks hemsida visar det sig att man kan åka buss via Hedemora till Falun och nästan komma fram i tid. Det visste inte Berit.
– Jag är inte så van vid datorer, säger Berit Patriksson. Vi får en busstidtabell hemskickad och på den finns inga resor från Hedemora, bara Avesta, Borlänge och Falun. Det finns ju många äldre som inte har datorer eller är vana att använda dem.

Hon tycker att det borde vara självklart att man inte bokar tidiga morgontider för dem som bor långt från Falun.
– Politikerna borde tala om det för dem som bokar tider, säger Berit Patriksson.
Hon säger att det är politikernas fel, inte sjukvårdens.
– Vården är väldigt bra. Både i Avesta och i Falun har den varit perfekt och personalen trevlig och omtänksam, säger Berit.

Eva Högkvist
eva.hogkvist@daladem.se