Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hon kräver nattambulans

Förslaget att ta bort ambulans nattetid från Rättvik upprör kommunalråd Annette Riesbeck (C).
– Jag reagerar enormt starkt på förslaget och kommer att skriva till landstingets styrelse, säger kommunalrådet.

I en konsekvensanalys av hur ambulanspersonalens arbetstidsavtal ska kunna fungera finns olika alternativ på förändringar av ambulansverksamheten.
En förändring innebär att den så kallade dygnsambulansen, det vill säga ambulans både dag och natt i Rättvik flyttas till Leksand. Rättvik får då kvar en dag­ambulans.

– Jag har läst konsekvensanalysen där förslaget finns att flytta nattambulansen till Leksand. Jag reagerar enormt på detta förslag, att en trygghetsaspekt som denna tas bort från Rättvik med en befolkning som har mycket hög medelålder.
– Detta är ett fruktansvärt dåligt förslag och mina åsikter kommer jag att meddela landstingets styrelse i en skrivelse. Jag är väldigt upprörd och jag är stenhårt vad det gäller nattambulansen i Rättvik.
– Vi måste reagera så inte beslut fattas över våra huvuden. Det är inte klokt, anser kommunalrådet, Annette Riesbeck.

Även räddningschefen Rune Daniels reagerar starkt mot förslaget, som han anser vara skrämmande och fruktansvärt dåligt för kommunen.
– Vi har visserligen möjlighet att göra vissa insatser från Räddningstjänstens sida i väntan på ambulans, men vi vet att responstiden har ökat, det vill säga tiden från det att en 112 larmas till ambulansen är på plats, säger räddningschefen.
Rune Daniels påpekar att om nattambulansen tas bort kommer det genast att få konsekvenser i respons­tiderna, väntetiden blir längre.
Däremot är räddningschefen förhoppningsfull inför ett eventuellt införande av ambulanshelikopter i länet, men det får inte ske på bekostnad av ambulansverksamheten, anser han.

Katarina Cham/DT