Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hon satsar på sin dröm

Man får inte tveka, säger Micaela Åhlberg. Med bra utbildning och arbetserfarenhet startade hon i somras sitt drömföretag.

Färjans gård ligger vackert vid Bysjön. Här har Micaela Åhlberg sin hästgård. Hon tränar islandshästar och håller lektioner. I januari startar hon ridskola.
Hon vet vad hon gör. i ryggsäcken har hon inte bara flera år jobb med träning av hästar dels på en islandshästgård i Brovallen dels på Island. Hon har också en fil kand och kan tituleras sig hippolog med inriktning islandshäst.

Hon tog sin examen i våras och är glad åt den breda utbildningen på hästar och åter hästar. Att hon också fick lära sig företagsekonomi har hon haft nytta av.
– Varför inte, jag satsar på det jag kan, säger Micaela Åhlberg som svar på frågan hur hon vågade starta eget.
Hon berättar att hon och hennes sambo letade en hästgård i flera år innan de hittade gården i Färjan.
– Min sambo är inte intresserad av hästar, men han insåg att om han skulle få med sig mig alls var det bästa att jag kunde få hålla på med hästar hemma, skrattar Micaela.

Hon har fyra egna islänningar och fler är på gång.
Visst var starten lite trög men nu ringer allt fler som hört talas om henne och hennes sätt att lära.
Det är också orsaken till att hon tar ett steg till och startar ridskola i januari.
– Jag vet hur det kändes att få lektioner i en för stor grupp så jag vill erbjuda individanpassad utbildning i mindre grupper.

Hon vill dela in eleverna efter erfarenhet och ålder. Hon vill också locka lite äldre och tänker sig en grupp Old ladies och en Old gentlemen.
– Jag skulle vilja att äldre män, som kanske är rädda att göra bort sig, ska våga prova, säger Micaela.
På söndag har hon öppet hus. Då kan man se gården, hälsa på hästarna, prova på att rida och höra lite om islandshästarnas historia.
Hon har fler idéer. Många har frågat efter turridning, där tänker hon sig också små grupper som kan rida i de fina omgivningarna. En annan idé är kickoff och konferenser; att erbjuda företag och föreningar konferens, ridning, mat och husrum.

Varför islandshästar?
– Framför allt är det temperamentet. De går i flock och man håller inte på så mycket med dem innan de blir tre år. Då är det lite vilda och det handlar om att vinna deras förtroende så att man skapar en respekt.
Hon säger att det är roligt att rida.
– De har så mycket tryck och temperament, samtidigt som de är snälla, vill vara till lags och är lagom stora.

Eva Högkvist
eva.hogkvist@daladem.se