Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hon tog första SM-medaljerna vid 50 års ålder

50-åriga Ingrid Litborn, Borlänge, började träna simning på allvar för knappt fyra år sedan.
Den gångna helgen tog hon ett silver och två brons på masters-SM i Södertälje.
– Jag mår så bra av simningen och den har hjälpt mig att även bli bättre i mitt yrkesliv, säger Ingrid som är musiklärare och violinist.

Simintresset väcktes till liv för fyra år sedan när Ingrid Litborn bodde i Säter och var till Skönvikshallen och hjälpte barnen att bli bättre på att simma.
Samtidigt var Borlänge Simsällskap i Skönvikshallen och tränade på grund av en ombyggnad i Maserhallen.
– Jag blev fascinerad av deras träning och mitt yngsta barn började därefter träna simning och då kom jag i kontakt med deras ledare och började så smått träna själv, berättar Ingrid.
– Och ju bättre jag blev desto större blev njutningen. Jag mådde så bra efter varje träningspass och tränaren i Borlänge Simsällskap, Per Dicander, såg att jag tränade hårt och ville bli bättre hela tiden. Han upplyste mig då om att jag kunde börja tävla med jämnåriga om jag var intresserad. Han berättade att det från 25 års ålder och upp till +90 går att tävla i olika åldersklasser i något som heter Masters.

Ingrid Litborn blev riktigt peppad av detta och första målet blev masters-SM i Växjö 2010. Det blev inga medaljer då, men hennes tid på 200 meter bröst räckte för att kvala in på masters-EM i Göteborg samma år.
– Det blev en blygsam placering då, men man ska komma ihåg att de flesta som tävlar i Masters har en aktiv tid bakom sig. De har fått lära sig simning från grunden när de var barn och de takterna sitter naturligtvis kvar.
– Det är en tekniksport och det tar tid att lära sig bli bra, det är inte bara den fysiska biten som ska tränas utan tekniken är minst lika viktig.

På masters-SM 2011 blev Ingrid fyra som bästa resultat och hon fortsatte träna på för att äntligen få sin medalj 2012.
– Då blev jag sjuk och kunde inte ställa upp, men i år kom medaljerna äntligen och jag är så stolt över dem. Silver på 100 meter rygg, brons på 200 bröst och brons på 400 fritt. Och nu har jag kvalat in på fem distanser till EM i Holland i september och jag är riktigt sugen på att åka dit.
– Målet för mig nästa säsong är att klara av 100 meter fjäril och om två år 400 meter medley, det är inte så många som klarar av den distansen och konkurrensen är betydligt mindre, säger Ingrid.

Ingrid Litborn vill verkligen rekommendera andra att börja träna simning, det är skonsamt för kroppen och att man själv väljer vilken fysisk nivå man vill ligga på för att må bra.
– Strax efter nyår startade Borlänge Simsällskap en mastersverksamhet i Maserhallen och vi tränar tisdagar och torsdagar och alla är jättevälkomna dit. Tränare är förre landslagssimmaren Ulf Kaustinen, så vi blir verkligen väl omhändertagna.
Ingrid Litborn visar upp sina SM-medaljer från masters-SM i simning i Södertälje, ett silver och två brons.

Håkan Eriksson
hakan.eriksson@daladem.se