Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hon tvingas stryka hembakat - men kommunen serverar "hemlagat potatismos"

Ann-Louise Danielsson som driver Skogslyckans kursgård i Kvarnberg är inte ensam med hembakat, även kommunen har fingrarna i syltburken.

På onsdagen gav sig Miljönämndens ordförande i Mora och Orsa Christina Bröms in i hembaksbråket genom att tycka att Miljökontorets anmärkning på Ann-Louise var "i kraftigaste laget".

Bakar allt själv men förbjuds använda ordet "Hembakat": "Kanske måste lägga ner"

Men miljökontoret i Mora och Orsa står fast vid att Skogslyckans kursgård bör ha en anmärkning för att hon marknadsför sina produkter som hembakade.

– Vi kommer att följa upp och kontrollera vid nästa besök om Ann-Louise har ändrat eller förklarat skyltarnas innebörd. Men det är ingen stor grej, säger tillförordnade chefen Michael Horn på Mora Orsa miljökontor.

Ansvarig politiker går emot miljökontoret om "hembakat"-skylten

Han poängterar också att det finns en skrivelse från Livsmedelsverket som ger Miljökontoret befogenhet att anmärka på marknadsföring. Det är nämligen många som har undrat om det är på Miljökontorets bord att kontrollera detta.

Här är anmärkningen i miljöinspektörens protokoll från besöket:

"Verksamheten kallar vissa saker som gjorts i köket för "hemlagade"/"hembakade". Dessa är säljande uttryck som antyder att varorna har ett mervärde. För att kunder ska kunna göra ett medvetet val behöver verksamheten förklara vad de menar med att deras livsmedel är "hemlagade"/"hembakade". Detta diskuterades på telefon dagen efter inspektionen."

Många läsare har hört av sig till tidningen om andra näringsidkare i Mora eller Orsa kommun som använder samma typ av marknadsföring som Ann-Louise Danielsson. Tidningen fastställer nu att även Orsa kommun serverar både hemlagat potatismos och hemkokt sylt, utan förklaring på vad som menas med uttrycket.

Orsa kommun verksamheter serverar hemlagat mos...

http://www.orsa.se/wk_custom/documents/%7B8c954c7f-382b-4949-9c6e-15e90cdbe98c%7D_matsedel_orginal_ht_13_utskick.pdf

Och hemkokt sylt:

http://orsa.se/wk_custom/documents/%7B2d13522e-de81-4b91-9c15-3aa5384be362%7D_matsedel_vt-16.pdf

Kostchef på Orsa kommun är Eva Tärnblom Eriksson och hon förklarar vad de menar med ”hemlagat” och ”hemkokt” på sina matsedlar.

– När det gäller hemlagat potatismos så köper vi in potatis, kokar den och mosar den precis som du gör hemma. Angående den hemkokta sylten köper vi in djupfrysta lingon, tillsätter socker och kokar till en sylt, berättar Eva Tärnblom Eriksson.

Hon säger också att det kommer att finnas hemlagat potatismos även framöver på skolans matsedlar.

Michael Horn är tillförordnad miljöchef på Mora Orsa miljökontor och han menar att det görs samma inspektioner på kommunens kök som på restaurangägares kök.

– Det är därför vi är en fristående myndighet så att vi ska kunna kontrollera även kommunens verksamheter, säger Michael Horn.

Efter att han har pratat med inspektörerna verkar han ha funnit en förklaring till varför vissa kök klarar sig utan anmärkning när de marknadsför mat som hemlagad eller hambakat.

– Inspektörerna har haft olika fokus på kontrollerna, de har olika inriktningar. Så alla inspektörer kanske inte har tittat på skyltningarna, säger Michael Horn.

Med detta menar Michael Horn att miljöinspektörerna har många olika områden att kontrollera som till exempel städning, temperaturer, personlig hygien, skyltning och att vissa inspektörer fokuserar mer på vissa områden.

Ladda hem nya versionen av DT:s iPhone-app här

Ladda hem nya versionen av DT:sAndroid-App här