Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hon vågade satsa på mjölk

Kajsa Petersson stod inför valet att lägga ned eller satsa på sitt jordbruk.

Hon valde att bygga en ny modern ladugård med mjölkrobot.

Fornby gård är ett av besöksmålen under Skördefest i Södra Dalarna kommande helg. På lördag kan besökarna få se den ekologiska mjölkprod­uktionen med lösdrift och robotmjölkning.

Kajsa Petersson och hennes man har tagit över hennes föräldrars jordbruk. Den gamla ladugården från 1901 var tungarbetad. För 4,5 år sedan lade familjen om till ekologisk produktion och beslutade att bygga nytt.

– Det handlade om att sluta eller bygga, säger Kajsa Petersson. Vi kom fram till att det är det här vi vill göra.

Huvudansvaret för ladu­gårdsarbetet ligger på Kajsa. Hennes man arbetar 80 procent med annat. Familjen har tre barn.

– Arbetstiden har sjunkit betydligt med den nya ladugården, säger Kajsa Petersson. I den gamla tog rutinarbetet 11 timmar, nu tar det 6-7 timmar och jag hinner hämta barnen från dagis.

I den nya ladugården sker utgödslingen automatisk, liksom utfordringen, 12 gånger per dygn. Korna går själva till mjölkningsroboten när de vill bli mjölkade.

Den som har mycket mjölk kanske mjölkas tre gånger per dygn, kanske till och med fyra.

Alla kor har ett halsband som identifierar dem för roboten, som registrerar när och mycket korna mjölkar. Halsbandet gör också att korna inte släpps in i roboten om de nyss har mjölkats. Det finns nämligen god mat att äta inne i robotbåset.

Korna bestämmer när de går ut.

– De gilla inte värme, konstaterar Kajsa Petersson. Heta dagar är de inne och går ut först på kvällen när det blir svalare.

Utom en av korna, hon älskar att ligga i solen.

Korna lärde sig snabbt den nya tekniken.

Fornby gård har 150 djur, vara 75 kor. Gården levererar 3,5 - 4 kubikmeter Kravmjölk vartannat dygn.

Att ha ekologisk mjölk­produktion innebär bland annat att man inte använder konstgödsel och bekämp­ningsmedel till fodret. Korna måste vara ute fyra månader om året i stället för två, merparten av maten ska vara grovfoder. Kalvarna dricker helmjölk en månad längre än andra kalvar.

– Från början var det bara en ekonomisk fråga och vi hade ganska bra bete, säger Kajsa Petersson. Nu tycker vi att ekologiskt är bra på alla sätt, jag trivs.

Det finns baksidor. I dag finns ett överskott på ekologisk mjölk i Sverige. Efterfrågan är inte tillräckligt stor.

Kajsa Petersson levererar till Arla och är också förtroendevald inom Arla.

– 70 av de cirka hundra mjölkgårdarna i Dalarna levererar till Arla.

– För mig handlar valet om att jag vill ha kvar alla mjölkgårdar i Dalarna, även de små. Det är bara Arla som hämtar hos dem.

Hon har fått frågan från Coop och Grådö mejeri.

– Jag vill vara med och äga mejeriet, så jag stannar hos Arla.

Kajsa Petersson hoppas på att kunna fortsätta vara mjölkbonde.

– Vi vet inte vad som händer på sikt med tanke på det förändrade jord­bruksstödet. Men mjölk behövs och efterfrågan ökar i världen. När människorna får det lite bättre är mjölk och mejeriprodukter det första man köper.

Den som tar sig till Fornby gård på lördag kan också åka traktorsafari, rida på ponny och fika i bystugan. Och förstås klappa djuren.

– Förra årets kom ett par hundra besökare, det vara jätteroligt, säger Kajsa Petersson.

Eva Högkvist
eva.hogkvist@daladem.se