Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hoppas på ett ökat valdeltagande

Vänstern i Svenska kyrkan ställer inte upp i valet till kyrkofullmäktige den här gången.

I stället satsar gruppen på valen till stiftsfullmäktige och kyrkomötet.

Senast det begav sig, 2009, ställde Vänstern i Svenska kyrkan (ViSK) upp i valet till kyrkofullmäktige i Säter. Det kommer ViSK dock inte att göra i år.

– Jag drog i gång det för att se hur det skulle gå. Men vi lyckades inte få något mandat. Då ansåg vi att det var bättre att vi inte ställde upp i år och ”tog” röster från de övriga, säger Fia Wikström, som har suttit i stiftsfullmäktige den här mandatperioden och finns med på ViSK:s valsedlar till både stiftsfullmäktige och kyrkomötet till kyrkovalet den 15 september.

Vad är viktigt för ViSK ­under den kommande mandatperioden?

– Framför allt att öppna för fler dialoger för olika grupper i samhället, både inom och utanför kyrkan. Och hur kyrkan ska förvalta skogen. Svenska kyrkan är en av landets största skogsägare och då kan vi kosta på oss att experi­mentera lite för att prova hur skogen ska förvaltas på bästa sätt. Dessutom är det viktigt att kyrkans ­pengar inte placeras i verksamheter som har med vapen, tobak eller alkohol att göra, säger Fia Wikström.

Hon håller tummarna för att valdeltagandet ska öka vid det här kyrkovalet.

– Det är bara drygt 10 procent som röstar för en verksamhet som borde intressera betydligt fler än så. Jag har valt att engagera mig efter­som jag gillar det ­sociala arbete som kyrkan gör. Det känns som att kyrkan tar vid där många andra verksamheter inte längre gör något. Det är ute i församlingarna som kyrkan träffar människorna och det görs mycket socialt arbete inom kyrkan, säger Fia Wikström.

Pär Sönnert
par.sonnert@dt.se