Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hoppas på ett ökat valdeltagande

Annons

Vänstern i Svenska kyrkan ställer inte upp i valet till kyrkofullmäktige den här gången.

I stället satsar gruppen på valen till stiftsfullmäktige och kyrkomötet.

Senast det begav sig, 2009, ställde Vänstern i Svenska kyrkan (ViSK) upp i valet till kyrkofullmäktige i Säter. Det kommer ViSK dock inte att göra i år.

– Jag drog i gång det för att se hur det skulle gå. Men vi lyckades inte få något mandat. Då ansåg vi att det var bättre att vi inte ställde upp i år och ”tog” röster från de övriga, säger Fia Wikström, som har suttit i stiftsfullmäktige den här mandatperioden och finns med på ViSK:s valsedlar till både stiftsfullmäktige och kyrkomötet till kyrkovalet den 15 september.

Vad är viktigt för ViSK ­under den kommande mandatperioden?

– Framför allt att öppna för fler dialoger för olika grupper i samhället, både inom och utanför kyrkan. Och hur kyrkan ska förvalta skogen. Svenska kyrkan är en av landets största skogsägare och då kan vi kosta på oss att experi­mentera lite för att prova hur skogen ska förvaltas på bästa sätt. Dessutom är det viktigt att kyrkans ­pengar inte placeras i verksamheter som har med vapen, tobak eller alkohol att göra, säger Fia Wikström.

Hon håller tummarna för att valdeltagandet ska öka vid det här kyrkovalet.

– Det är bara drygt 10 procent som röstar för en verksamhet som borde intressera betydligt fler än så. Jag har valt att engagera mig efter­som jag gillar det ­sociala arbete som kyrkan gör. Det känns som att kyrkan tar vid där många andra verksamheter inte längre gör något. Det är ute i församlingarna som kyrkan träffar människorna och det görs mycket socialt arbete inom kyrkan, säger Fia Wikström.

Pär Sönnert
par.sonnert@dt.se