Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hoppas på tillväxt och vill bygga för framtiden

Säter är och förblir i första hand en boendekommun med hög arbetspendling till andra orter.

Det betonar kommunalrådet Abbe Ronsten (S) när han ser framåt mot 2013 och närmast följande år.

– Men för att orka med att inte bara vara attraktiva utan även skapa möjligheter för folk måste vi satsa på den kommunala servicen med barnomsorg, skola och äldreomsorg.

Kommunens budgetbeslut inför 2013 var ett talande exempel. Budgeten innehåller stora satsningar på bland annat byggen av nya förskolor, men har små marginaler.
– Vi ansträngde oss till det yttersta för att möta de behov som finns om vi ska bli ännu bättre.

Kommunen prioriterar nu framförallt utbyggd barnomsorg. Men hur går det med äldreomsorgen?
– Just nu är det oerhört tajt, vi fyller precis alla platser och har inget överskott. Enskilda äldre upplever att det finns litet antal platser i dag, och det har jag full respekt för. Om man tittar på den prognos som socialnämnden gjorde redan 2008 så finns en förhöjd efterfrågan på äldreomsorg precis nu. 2012-13 är det en liten ökning av 85 +.
– Prognoserna säger att behovet ökar på allvar i slutet av årtiondet. Långsiktigt utgår vi från de prognoser som finns. Ska vi öka antalet platser i särskilt boende så är det naturligtvis så att det tar tid. Födelsetalen går också långsamt uppåt, även om vi hade en liten dip förra året. I slutet av årtiondet sammanfaller ökningen av barn och äldre.
– Utbyggnaden av barnomsorgen nu beror också på att vi lever i tillfälliga lokaler och har gjort så väldigt länge.

När det gäller gatuunderhållet har du tidigare sagt att det behövs mer resurser. Hur ser du på det nu?
– Vi skulle behöva lägga i alla fall en miljon till om året de närmaste 20-30 åren. Men ska vi prioritera gator så blir det på bekostnad av barnomsorgen och skolan. Det är en balansgång. Det finns en del att göra för att hitta bättre struktur, med rätt insats på rätt ställe. Det är samma sak som med omsorgen, vi är i en utvecklingsfas och måste klara trycket på infrastrukturen.
– Vi har en utveckling i alla kommundelar fast den har lite olika profil. Jag tycker att beredskapen är god. Vi har inte på oerhört länge haft så mycket planer på gång av olika karaktär.

Kan du ge något exempel?
– Det handlar om bostäder men även om företagsverksamhet. Det börjar bli ont om industrimark i Gustafs. Även om vi är en boendekommun finns ett näringsliv i kommunen som växer och är generellt sett ganska välmående. Det som bygger kommunen tror jag är tillväxt i det befintliga näringslivet, mer än inflyttade företag.

Förra året såg du en framtid för Säter som annorlunda handelsstad. Gör du fortfarande det?
– Å ena sidan så ser vi trots allt att aktiviteten håller i sig bland de handlare vi har, och det har skett en generationsväxling. Det finns ett arbete som görs, Söta Säter, och det finns en positiv anda. Däremot så drabbas vi av de stora strukturförändringarna med nedläggning av bland andra Expertbutiken och OK. Där är jag lite kluven. Konkurrensen är hård, mördande i en del fall. De som driver de stora kedjorna, till exempel Statoil som jag har en dialog med, sitter för långt ifrån för att bry sig om bygden.

Kommunen har just genomfört en omorganisation. Vad är tanken med den?
– Det syftar till att möta utvecklingen framöver på ett bra sätt. Den kommunala organisationen har sett ganska lika ut under många år. I statistik och undersökningar bland medborgarna klarar sig Säter ganska bra. Men på utvecklingssidan har vi inte riktigt klarat av det. Där behöver vi öka samordningen.

Du tar nu över från Lotta Bergstrand (FP) som ordförande i näringslivsutskottet, varför det?
– Det är ingen dramatik i det. Hon får utökat uppdrag som ordförande i nya samhällsbyggnadsnämnden och så försöker vi hålla ihop näringslivsfrågorna på kommunalrådsnivå.

Hur ser Säters kommun ut om tio år?
– Då måste vi möta behovet av bostäder för de stora ungdomskullarna från slutet av 80- och början av 90-talet som är i barna-födande åldrar. Ska vi nå vår målbild 12 000 invånare 2030 så fattas det åtminstone 100 lägenheter. Det ska vi klara på en tioårsperiod, och även trycket på äldreomsorgen med ökat antal säboplatser.

Tror du att du själv sitter kvar som kommunalråd om tio år?
– Jag fyller 50 om två år, och antingen ska man sikta på att sitta kvar på den här posten tills man är pensionär och ta det som en livsuppgift. Det är ett oerhört stimulerande uppdrag, men jag tror inte det är bra för Säter om jag sitter kvar om tio år. Jag tror det är bra med lite omtag.
” Vi har inte på oerhört länge haft så mycket planer på gång.”
Sylvia
Kjellberg
sylvia.kjellberg
@daladem.se