Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hosjö kyrka firar 350 år

Att kyrkan i Hosjö står kvar efter 350 år är något att fira. Under två veckor kommer olika aktiviteter och evenemang att hållas i kyrkan och man kommer bland annat att få träffa självaste Carl von Linné.

Svenska kyrkan kommer att bjuda på ett mångsidigt program, med aktiviteter för alla åldrar. Firandet startar på lördagen, 17 augusti med en konsert och sedan är det full fart och rörelse i Hosjös kyrkområde.
– Vi har bjudit in artister från trakten som ska spela och uppträda, vi kommer att inviga och visa upp konst av Kent Boholm, som vi fått skänkta till församlingen. Vi kommer även att ha barnens dag och en historisk mässa, där vi ska försöka återgestalta en mässa från 1600-talet, säger Madeleine Vagge, informatör i svenska kyrkan i Falun.

Under barnens dag, 27 augusti, kommer Carl von Linné att hälsa på i egen hög person, även konstnären Rembrandt och trubaduren Bellman kan man få skaka hand med. Det kommer att spelas musik för barnen och det kommer bjudas på trolleri.
Biskopen, Thomas Söderberg, är inbjuden att predika under firandet. Alla evenemang är gratis under de två veckorna. En kollekt kommer finnas på plats för man ska finansiera det hårda arbetet med firandet, där gäster är välkomna att skänka en slant. Programmet har man jobbat med sedan 2011 och nu hoppas man på många besökare.
– Vi började planera under 2011 när vi firade ett annat jubileum. Då bokade vi in några artister och uppträdanden. Vi tror att det kommer bli ett roligt firande med många människor. Vi kommer att berätta om kyrkans dåtid, nutid och framtid, och det kommer nog bli bra. Folk kommer nog tycka att det blir spännande, säger Margareta Nybelius.

På lördagen, 17 augusti, börjar jubileumsfirandet och fortsätter fram till 1 september. Men kyrkans aktiviteter upphör inte då. Under kyrkveckan i september kommer Hosjös kyrka att ha drop-in-vigslar, på lördagen 14 september. Där kommer fotograf och präst finnas på plats för alla par som vill knyta bandet under sensommaren. Mer information finns att se på svenskan kyrkans hemsida.

Emma Andersson
emma.andersson@daladem.se