Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Höststart för kommunpolitikerna

Annons

Nu inleder kommunernas politiker sista året av mandatperioden inför valet 2014. I Dalarnas 15 kommuner tornar flera spännande saker upp sig.

I Gagnef verkar ett nytt parti se dagens ljus. 150 anhängare har en partibildning som är missnöjd med C och S, och hur de agerar rörande pensionärerna. Eftersom C, med kommunalrådet Sofia Jarl, är ledande styresparti riskerar partibildningen nog att nagga på främst hennes väljarunderlag.

Att socialbidragen spränger budgeten i Ludvika rapporterades det om i fredags. Kanske kan det vara ett ämne på fullmäktiges möte på måndag. S, under kommunalrådet Maria Strömkvist, regerar ju kommunen med stöd av V. Men MP håller till i borgerliga lägret. För närvarande är det splittrat på sex partier. Risken finns att borgarna kan dra fördelar om Ludvikas kommunala ekonomi kärvar.

I Ludvika var S länge ett 50-procentsparti, men föll till 45 procent 2010. I Smedjebacken har S varit neråt 40 procent för några val sedan och då var MP nära borgarna, så ett skifte hade kunnat inträffa. Men i valet 2010 blev Smedjebacken landets starkaste S-fäste med 60 procent för kommunalrådet Leif Nilssons parti. Den höga nivån får nog S svårt att hålla, oavsett om Nilsson är kommunalrådskandidat för ännu en mandatperiod eller inte.

I Falun har moderatledaren Mikael Rosén svårt att samla partistyrkorna. Kristdemokraterna flaggar för skatthöjning och Falupartiet är i sönderfall. Trots problem med sammanhållningen för S+MP-duon med V, apropå turerna med skolnämnden och V-politikern Daniel Riazat, har Jonny Gahnshag (S) och hans S+MP-styre ett gott utgångsläge inför valet. Ett missnöje med Skid-VM 2015 och dess kostnader faller inte tillbaka på bara Gahnshag, eftersom det var under moderatledda styret förra perioden beslutet om VM togs.

I flera kommuner har Sverigedemokraterna, som kom in i 14 av de 15 i länet, fallit samman, försvunnit, uteslutits eller legat lågt i fullmäktige. Störst blev partiet i Borlänge med 7 av 61 platser. Partiet skulle med sådan storlek ha kunnat vara en maktfaktor, men så har inte blivit fallet.

Det av kommunalrådet Janne Bohman (S) ledda S+MP-styret, som förankrat delar av sin politik ihop med de borgerliga partierna, har goda utsikter att kunna fortsätta styra.

Oppositionen är splittrad, med V och Omsorg för Alla (Ofa) till vänster, och SD med inre problem. Borgarna ledda av Ulla Olsson (M) samverkar delvis med S+MP-styret.

Frågan är hur mycket av Borlänges problem, med stort budgetunderskott, som skulle kunna lösas av de M-ledda borgarna eftersom deras politik går ut på privatiseringar och snarare sänkt än höjd skatt, som skulle urholka finanserna.

Den kommun SD inte kom in i 2010 var Vansbro där Kommunpartiet har intagit den nisch som protest- och missnöjesparti mot de etablerade partierna, som SD brukar försöka fylla.

I Vansbro har den centerpartiledda kommunledningen med Per-Anders Westhed i spetsen koncentrerat makten till ett fåtal personer. Liknande har skett i Rättvik och Gagnef.

Det är konstigt att ett parti som C som sagt sig verka för decentralisering koncentrerar makten till ett fåtal när partiet får makt på kommunal nivå. Decentralisering var kanske något som gällde bara när S hade makten.

Det finns mycket att säga om Dalarnas kommuner. Det här får inleda den kommunpolitiska hösten inför valåret.

Robert Sundberg
robert.sundberg@daladem.se

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel