Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Höststart för kommunpolitikerna

Annons

Nu inleder kommunernas politiker sista året av mandatperioden inför valet 2014. I Dalarnas 15 kommuner tornar flera spännande saker upp sig.

I Gagnef verkar ett nytt parti se dagens ljus. 150 anhängare har en partibildning som är missnöjd med C och S, och hur de agerar rörande pensionärerna. Eftersom C, med kommunalrådet Sofia Jarl, är ledande styresparti riskerar partibildningen nog att nagga på främst hennes väljarunderlag.

Att socialbidragen spränger budgeten i Ludvika rapporterades det om i fredags. Kanske kan det vara ett ämne på fullmäktiges möte på måndag. S, under kommunalrådet Maria Strömkvist, regerar ju kommunen med stöd av V. Men MP håller till i borgerliga lägret. För närvarande är det splittrat på sex partier. Risken finns att borgarna kan dra fördelar om Ludvikas kommunala ekonomi kärvar.

I Ludvika var S länge ett 50-procentsparti, men föll till 45 procent 2010. I Smedjebacken har S varit neråt 40 procent för några val sedan och då var MP nära borgarna, så ett skifte hade kunnat inträffa. Men i valet 2010 blev Smedjebacken landets starkaste S-fäste med 60 procent för kommunalrådet Leif Nilssons parti. Den höga nivån får nog S svårt att hålla, oavsett om Nilsson är kommunalrådskandidat för ännu en mandatperiod eller inte.

I Falun har moderatledaren Mikael Rosén svårt att samla partistyrkorna. Kristdemokraterna flaggar för skatthöjning och Falupartiet är i sönderfall. Trots problem med sammanhållningen för S+MP-duon med V, apropå turerna med skolnämnden och V-politikern Daniel Riazat, har Jonny Gahnshag (S) och hans S+MP-styre ett gott utgångsläge inför valet. Ett missnöje med Skid-VM 2015 och dess kostnader faller inte tillbaka på bara Gahnshag, eftersom det var under moderatledda styret förra perioden beslutet om VM togs.

I flera kommuner har Sverigedemokraterna, som kom in i 14 av de 15 i länet, fallit samman, försvunnit, uteslutits eller legat lågt i fullmäktige. Störst blev partiet i Borlänge med 7 av 61 platser. Partiet skulle med sådan storlek ha kunnat vara en maktfaktor, men så har inte blivit fallet.

Det av kommunalrådet Janne Bohman (S) ledda S+MP-styret, som förankrat delar av sin politik ihop med de borgerliga partierna, har goda utsikter att kunna fortsätta styra.

Oppositionen är splittrad, med V och Omsorg för Alla (Ofa) till vänster, och SD med inre problem. Borgarna ledda av Ulla Olsson (M) samverkar delvis med S+MP-styret.

Frågan är hur mycket av Borlänges problem, med stort budgetunderskott, som skulle kunna lösas av de M-ledda borgarna eftersom deras politik går ut på privatiseringar och snarare sänkt än höjd skatt, som skulle urholka finanserna.

Den kommun SD inte kom in i 2010 var Vansbro där Kommunpartiet har intagit den nisch som protest- och missnöjesparti mot de etablerade partierna, som SD brukar försöka fylla.

I Vansbro har den centerpartiledda kommunledningen med Per-Anders Westhed i spetsen koncentrerat makten till ett fåtal personer. Liknande har skett i Rättvik och Gagnef.

Det är konstigt att ett parti som C som sagt sig verka för decentralisering koncentrerar makten till ett fåtal när partiet får makt på kommunal nivå. Decentralisering var kanske något som gällde bara när S hade makten.

Det finns mycket att säga om Dalarnas kommuner. Det här får inleda den kommunpolitiska hösten inför valåret.

Robert Sundberg
robert.sundberg@daladem.se

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel