Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hotas av chockvite

En fastighetsägare kan tvingas betala en halv miljon kronor i vite. Svartbygget på Ås­gatan har fortfarande inte rivits, trots domstolsbeslut.

Det har gått sex år sedan Hedemora kommun beviljade bygglov för fyra tak­kupor på fastigheten Trädgården 5. Men i stället för att göra kupor höjdes hela taket, vilket innebar att huset fick en fjärde våning. Något som går helt i strid mot gällande detaljplan.

Bolagets vd ansökte om en ändring av bygglovet i efterhand. Men dåvarande miljö-­och byggnämnden avslog ansökan.

Fastighetsägaren Svenska estate Hedemora AB hotades av vite redan 2011, fast överklagade till länsstyrelsen och senare till Mark- och miljööverdomstolen som är högsta instans. Men Hedemora kommun har­ hela tiden fått rätt. Domen vann laga kraft i januari och senast den 27 juli skulle svartbygget ha varit rivet.

– De har haft tid på sig att göra ändringar men inte gjort något, de har inte följt tillståndet från början utan byggt något helt an­nor­lunda,­ säger miljö- och samhällsbyggnadsnämndens ordförande Per Fagerström (S), som motivering till varför kommunen nu vänder sig till domstolen för att få vitet utdömt.

Fastighetsägaren har dock i efterhand kommit med en ny bygglovsansökan.

Men enligt Per Fagerström strider den också mot gällande plan, så därför blev det avslag när nämnden hade sitt senaste sammanträde. Han berättar att alla hyresgäster har flyttat ut. Rivningen av svartbygget skulle alltså kunna påbörjas.

Men fastighetsägaren kan ändå tvingas betala vitet, eftersom tiden har överskridits.

– Det är tråkigt när det blir så här, men man måste ju följa det man kommit överens om, säger Per Fagerström.

Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden ansöker nu hos Mark- och miljödomstolen att vitet på en halv miljon kronor utdöms.

Något skäl till att skriva ner summan finns inte, enligt nämnden.

Johan Källs
johan.kalls@dt.se