Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hotfull patient på Falu lasarett

En patient på en avdelning på Falu lasarett ringer så ofta hotfulla telefonsamtal till sjukhuset att avdelningens jourlinje tidvis blir blockerad och personalen så skrämd att de inte vågar göra egna polisanmälningar.

Det framgår av en anmälan till Arbetsmiljöverket där blockeringen klassas som en samhällsfara. I samtalen och besöken hotas personalen och deras barn med våld och de innehåller också sexuella inslag. En kväll i ­augusti ringde mannen 200 samtal på tre timmar.

Mannen säger bland annat att han ska skjuta personalen, meja ner dem och vänta på dem tills de slutar sitt arbete. Han kallar dem också för fula saker.

Telefonsamtalen och ­hotelserna inleddes under våren och har nu eskalerat till en omfattning, så att mängden samtal tidvis blockerat vårdenhetens ingående telefonlinje till jourverksamheten.

Samtalen kommer i perioder och när mannen inte kommer fram belastar han i stället samordningssköterskan, läkarsekreteraren, TeleQ, samt landstingets ­växel för att komma fram till avdelningen.

Under kvällen den 20 ­augusti mottog växeln ­exempelvis 200 samtal mellan 21.00–24.00. Två dagar efteråt var det 87 samtal.

Blockeringen innebär en samhällsfara och detta innebär en stor psykisk press på personalen, skriver anmälaren till Arbetsmiljöverket.

Håkan Eriksson
hakan.eriksson@daladem.se