Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hovrätten fastställer tio år för mordförsök

Han tände eld på henne medvetet, stampade på sambons telefon för att hindra henne från att söka hjälp. Därmed står det klart att han var fullt medveten om vad han gjorde och att ex-sambon kunde dö.
Med det här resonemanget fastställer Svea hovrätt domen till tio år fängelse för mordförsök för den åtalade 54-åringen.

Det var på kvällen den 28 juli som den 46-åriga kvinnan sökte upp sin förre sambo i hans hus utanför Falun. Hon skulle arbete och ville att mannen skulle ta hand om deras gemensamma fyraåriga dotter. Det var ren rutin dem emellan.
Hon tackade nej till erbjudande om kaffe.

Då fick hon ett slag i ansiktet. Blev stampad på. Kände hur vätska hälldes över henne - och så började hon brinna.
Kvinnan kastade sig i en regntunna, försökte ringa efter hjälp men hindrades av mannen. Då sprang hon till en granngård där hon slet av sig kläderna och lyckades släcka elden. Hon fick livshotande skador och hölls länge nersövd på Universitetssjukhuset i Linköping.

54-åringen greps på plats. Under färd till häktet märkte poliserna hur hans medvetandegrad sjönk varför även 54-åringen fördes till lasarettet. Prov visade att han hade två promille alkohol i blodet och var påverkad även av mediciner.

Under utredning och rättegång har 54-åringen hävdat total minnesförlust. 46-åringen hann berätta om vad som hänt för flera vittnen innan hon sövdes och hennes version får stöd av vittnena och dessutom av dottern som tvingade uppleva händelsen som ögonvittne.

54-åringen överklagade domen med ett försthandsyrkande om frikännande då det enligt överklagandet inte kan uteslutas att kvinnan själv orsakat brand och skador, alternativt att gärningen ska bedömas i fallande skala som dråpförsök, synnerligen grov misshandel, grov misshandel eller misshandel.

Hovrätten är lika kateogrisk som tingsrätten. Den enda justeringen som görs är bedömningen av skadorna omfattning som i åtalet uppgavs till 55-procentiga men justeras ner till 46,5 procent. Vilket inte har någon betydelse i något avseende.
En enig hovrätt fastställer domen till tio års fängelse för försök till mord.
Det är heller inte i fråga att mannen ska släppas ur häkte.
– Jag tycker domen är felaktigt. Vi får fundera över att gå till Högsta domstolen, säger försvararen Björn Henriques i en kommentar.

Gubb Jan Stigson