Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hovrätten friar Coopchefen

Hovrätten fastställer Mora tingsrätts dom. Det innebär att den före detta Coopchefen i Leksand frias igen. Coop får inte sitt begärda miljonskadestånd.Coop krävde ett skadestånd på 2,5 miljoner kronor av den före detta chefen som betalade sin personal med hemgjorda presentkort, som kunde lösas ut i butiken.Men varken Mora tingsrätt eller Svea hovrätt anser att Coop kunnat bevisa att företaget överhuvud taget förlorat någonting på presentkortlönerna.

Annons

I Mora tingsrätt frikändes Coopchefen och hovrätten fastställer domen.

Vid tingsrättsförhandlingarna erkände Coopchefen att han bland annat betalat övertid med presentkort eftersom den inte rymdes i personalbudgeten. Övertiden behövdes för de nysatsningar som Coopchefen gjorde och som hans arbetsgivare berömde.

Åklagaren överklagade tingsrättens dom och hävdade att Coops vinst minskat på grund av chefens agerande. Hon yrkade på att Coopchefen skulle dömas till fängelse för grov trolöshet mot huvudman. Coop krävde skadestånd på 2,5 miljon kronor.

Hovrätten håller med om att chefen missbrukat sin förtroendeställning. Däremot har inte Coop kunnat bevisa att man drabbats av någon skada. Den före detta chefen frias och behöver inte betala något skadestånd.

Eva Högkvist

eva.hogkvist@daladem.se