Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Humor, allvar, politik

Linn Spross inleder sin roman Grundläggande studier i hoppfullhet och hopplöshet i den yttersta tiden, då det enda sättet att protestera mot ett samhälle där allt handlar om den enskilda individens lycka i stället för att bygga ett folkhem där alla ryms är att lämna en blank röstsedel.

RecensionGrundläggande studier i hoppfullhet och hopplöshetav Linn SprossUtgiven av Wahlström & Widstrand

Eller finns trots allt ett annat alternativ?
På statsvetenskapen på Uppsala universitet möts den blyga och tillbakadragna Hanna och den utlevande Imagine, som är allt som Hanna inte är, frappant, slösaktig, idésprutande. De två ytterligheterna blir till ett radarpar som gör allt möjligt – till och med revolutionen.

I bakgrunden finns Hannas mamma, en gammal och handlingskraftig 68, med rötter i kvinnorörelsen – en jordnära rollmodell så god som någon när hon engagerar sig fackligt och diskuterar politik med sina väninnor.
Imagine stjäl allt som hon vill ha: märkeskläder och parfymer, medan Hanna varje dag pliktskyldigt går till sitt tråkiga jobb som underbetald barista på ickefashionabel coffeshop med girig innehavare, trots hög studietakt och luftiga drömmar om ett socialistiskt samhälle.
Men Hanna och Imagine vill mer än så och skapar en egen rörelse, trots att den som hoppas på att världen ska förändras över en natt är dömd att gå på pumpen. De två är åtminstone ytligt sett tämligen representativa 80- och 90-talister, de som har fått all kunskap som behövs för att se hur jordens resurser orättmätigt fördelas, hur miljöförstöringen inverkar på liv och hälsa – såväl globalt som i Sverige. De som reagerat med att resa jorden runt, bli veganer, reclaima gator eller kedja fast sig vid bulldozers, arrangera lajver eller ägna sig åt och konstruera dataspel.

Till slut försöker man upprepa vänsterrörelsens tilltag att ockupera kårhuset – även om det i Uppsala handlar om en föreläsningssal och allt resulterar i ett västgötaklimax.
Förutom den roande samtidskritiken ger Linn Spross en infam bild av dagens universitet, i skarpsinnighet ibland jämförbar med den som Göran Hägg en gång åstadkom i en avlägsen tid i romanen Doktor Faustus i Boteå, även om den avsåg det då nya tillskottet universitetet i Umeå. Men även det traditionella Uppsala har smittats av diverse reformer av tvivelaktigt slag som ytligt sett ger större effektivitet men som resulterar i lös fernissa av kunskap istället för gedigna kunskaper.

Framför allt är Linn Spross bok en positiv bok, fylld av berättarglädje och värme, oavsett om det handlar om svårigheten att hålla ihop en ojämlik relation, försöka leva på studielån när det inte ens räcker till att köpa mjölk nästa dag eller att hålla flammande tal om en bättre värld inför en likgiltig församling.
Grundläggande studier i hoppfullhet och hopplöshet är en ljuspunkt i det tätnande höstmörkret.

Lena S. Karlsson