Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hund och ägare tränar tillsammans

Bara för att det är sommar, semester och lata dagar, behöver det inte bli semester från att träna. Tvärtom, det är nu som det kan finnas möjlighet att göra något nytt och annorlunda. Varför inte träna ihop med sin hund?
Veronica Hedlund som driver företaget Hela Hunden Friskvård och rehabilitering satsar just nu på Cross Nature med hund tillsammans med Pernilla Eklund, Mycke Jycke.

Cross Nature är etablerat koncept som innebär funktionell träning ute i naturen. Det är naturen och den egna kroppen som används som redskap. Styrka och kondition, med fokus på styrka, tränas i natursköna områden där platsens förutsättningar utnyttjas under övningarna.

– Jag är diplomerad Cross Nature-instruktör, tillika hundfysioterapeut, och har utvecklat konceptet så att hunden är med under träningen. Genom olika övningar får hunden fysträning med fokus på styrka, stabilitet, balans och kroppskontroll. Cross Nature med hund, som jag kallar det för, innebär att du antingen tränar samtidigt med hunden i parövningar eller växelvis, det vill säga hunden får vila medan du är aktiv och vice versa, säger Veronica Hedlund. På så vis kan du vara aktiv tillsammans med din hund, ni tränar bägge två och har kul tillsammans.

Den här träningsformen stärker också banden mellan hund och förare och utvecklar både samarbete och samförstånd. Och det är här Pernilla Eklunds profession kommer in. Pernilla är hundinstruktör har i sitt företag Mycke Jycke kurser för hundekipage, både i grupp och enskilda träningstimmar.

– Jag har en stor variation i mitt kursutbud, jag har bland annat valpkurser, kurser i rallylydnad, inkallning och klickerträning, säger Pernilla Eklund. Viktigt för mig när jag arbetar med förare och hund är att få ekipaget samspelt, att både hund och förare förstår varandra. Hittar förare och hunden glädjen tillsammans när de tränar och umgås blir det så mycket lättare att få hunden att göra det man vill.

Under sommaren kommer Veronica och Pernilla erbjuda ett par prova på tillfällen med Cross Nature med hund.

– Till hösten kommer det att finnas regelbundna träningstillfällen varje vecka, berättar Veronica som själv tränar med sin hund Buster.

Buster, är tillsammans med hunden Samson, viktiga delar i Veronicas företag.

– Jag ägnar mig inte bara åt Cross Nature med hund. Jag är hundfysioterapeut och hundmassör och jobbar för mer friskvård av hund, och det är här fysträning kommer in. Förutom detta så föreläser jag om friskvård och fysträning, har kurser bland annat i balansbollsträning och massage till vardags. Sen behandlar jag också hundar, både i friskvårdande och rehabiliterande syfte. Jag masserar och använder mig av LED Ljusbehandling, hundar kan även vibba på vibrationsplatta hos mig.

Veronica brinner för att hundar ska vara sunda och välmående. Hon menar att det är väl värt att lägga tid på friskvård, det ökar chansen att hunden hålls skadefri. Skulle hunden ändå råka ut för skada förkortas tiden för rehabilitering om hunden är i god kondition. För att kontrollera om hunden är i rätt form friskvårdsbesiktar Veronica hundar.

– Bäst för hunden är att låta någon yrkesverksam känna igenom den inför och efter säsong, och går hunden hårt bör den även friskvårdsbesiktas under säsong, säger Veronica. För sällskapshundar rekommenderar jag årlig genomgång.

Veronicas och Pernillas samarbete ger förare och hund en komplett mix av hundträning – både kropp och knopp hos ekipaget täcks in.

– Vi kompletterar varandra väldigt bra, säger Veronica och Pernilla enigt. De är båda tacksamma över förmånen att ha sin hobby som jobb och den glädje de får vara med om när de, inom sina olika områden, får uppleva positiva resultat.

LÄS OCKSÅ: Hundar i skolan ska öka läskunnigheten

De mest populära hundraserna i Dalarna