Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hundra år i backspegeln med Albert Viksten

Albert Viksten-sällskapets årshäfte för 2017 kastar läsaren hundra år bakåt i tiden. I Seskarö, Ådalen, ja också i Borlänge ägde stora oroligheter rum.

Albert Viksten var tidningsman och skrev om oroligheterna i Ådalen. I böckerna Storm över niporna (1935) och Mitt liv, ett äventyr (1971) återger Viksten olika minnesvinklar av händelserna. Till dem som opponerat mot Vikstens beskrivningar hör Björn Elmbrant, som i Hungermarschen 1917 jämför olika tidningsreferat, som i Nya Norrland var skrivna av Albert Viksten, med de olika myndighetsrapporterna, vilka återgav på sitt sätt händelseförloppet. Elmbrant hade också gjort egna intervjuer med personer som deltagit i demonstrationerna. I synnerhet tycks det vara vissa dateringar som Elmbrant vänder sig mot. Nya Norrland fick vid flera tillfällen betala dryga bötesbelopp i tryckfrihetsåtal den här tiden.

Ett par viktiga kapitel ur Storm över niporna är återgivna i årsskiften. Intressant i detta häfte är att sällskapet belyser en idag totalt glömd författare som Sekel Nordenstrand (1900-1955), vilken deltog i brödupproret i Seskarö i Norrbotten. Nordenstrand blev också kompis med en i Gagnef icke okänd författare, betydligt yngre, nämligen Birger Vikström. Båda dessa författare vände sig mot en kvinnlig medlem i fackföreningen för författare, vilken vände sig mot det flytande fluidum som Birger&Sekel använde sig av. Det gjorde att Vikström snabbt tecknade en handfull illustrationer, påhejad av kompisen Sekel. Nordenstrands son, då bosatt i Ludvika, sände mig kopior på några av dessa teckningar Vikström gjort, vilka fick hänga på väggen vid en av stugorna till hembygdsgården i Mockfjärd i samband med en uppläsning av skrivare från Gagnef.

Årsskriften är försedd med en lista på fördjupningslitteratur i ämnet, vilken är till stor hjälp för dem som vill förkovra sig. Förresten kom för bara ett par år sedan en berättelsesamling ut med texter av den rörlige Sekel Nordenstrand ...

LÄS MER KULTUR