Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hundra sökande tog jobbchansen

Jobbchansen är ett tillfälle för arbetssökande att möta företag på Arbetsförmedlingen. Bemanningsföretag var på plats vid säsongens första Jobbchansen i Borlänge.

Annons

– Det kändes väldigt bra, säger Frida Rantonen, 21 år, efter träffen.
Hon blir klar med en yrkesutbildning till svetsare i ­december.
Hon pratade med Man­power och Proffice på ­Arbetsförmedlingen och tyckte att det lät positivt.
– Jag tycker bemanningsföretag är en bra möjlighet, man kan komma in. Men jag skulle hellre arbeta på ett vanligt företag, säger hon.

Totalt kom ett hundratal ungdomar till träffen. ­Arbetsförmedlingen hade bjudit in fyra bemanningsföretag, men två av dem hoppade av.
– De som är här har med sig många uppdrag. När det är lite avvaktande på arbetsmarknaden så anlitar ­arbetsgivarna bemanningsföretag. Folk har fördomar mot bemanningsföretag. Men vi måste bemöta dem som alla andra arbetsgivare, säger Neda Mostofi, samordnare för Jobbchansen.
De jobb som var aktuella i går fanns inom ekonomi, inköp, fastigheter och industri.
– På sådana här träffar hittar vi alltid fyra-fem som vi kan anställa inom en vecka. Vi har hittat en jättebra som skulle passa som fastighetstekniker, säger Anna Säfström, konsultchef på Manpower.

De sökande uppmanas att registrera sig på bemanningsföretagets hemsida så de finns där när kunden ringer upp.
– Vi måste ha ett uppdrag. Oftast blir man visstidsanställd från början. Anställningens längd blir helt upp till hur långa uppdragen är, säger Anna Säfström.
– Många blir övertagna av våra kunder eller går vidare.
Hon säger att de flesta anställda har jobbat i många år hos Manpower och skiftar mellan olika slags arbetsplatser. ”Ambulerande ­resurskonsult” är titeln.
– Jag har själv jobbat som resurskonsult i många år innan jag blev konsultchef, säger Anna Säfström.

Proffices företrädare hittade också sökande som passade i går.
– Det märks att det är tufft inom industrin. Många bra kompetenser är lediga, ­säger Christian Fredin.
21-åriga Frida Rantonens chanser bedömer Proffice som goda.
– Hon har en jätteintressant bakgrund med både industri och svetskunskap. En bra profil. Jag har sagt att vi ska höras vidare, säger Elin Rindestedt.

Sylvia Kjellberg
sylvia.kjellberg@daladem.se