Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hundratals flyr till Tunisien varje dag för läkarvård


Varje dag kommer hundratals libyer för att få läkarvård över gränsen till Tunisien.
- Vi tunisier är innerligt trötta på Gaddafi och är tacksamma för att västvärlden ställer upp nu, säger Mohamed Abbassi.

Mohamed Abbassi har bott 14 år i Sverige och pratar klockren svenska.
- Det var över ett år sedan jag pratade svenska, men jag ser Sverige som mitt andra land, säger Mohamed Abbassi som tidigare varit gift med en kvinna från Dalarna med vilken han har gemensamma barn.
Han bor i staden Sfax i Tunisien som ligger i norra delen, vid Medelhavet.
Varje dag pratar han med libyer som är rädda och som flytt landet.
- Det som Gaddafi gjort sedan den 17 februari är helt sjukt. Han har skjutit folk urskillingslöst från första dagen utan att ha förhandlat. Alla här pratar om att hans agerande påminner om Hitlers under andra världskriget.

25.000 döda?

I medier som Al Jazeera och Al Arabia pratar man om att bortåt 10-12.000 människor blivit dödade.
- Men Gadaffi skjuter just nu folk i Misrata varje dag, så den rätta siffran kanske ligger på 25-30.000 människor, det är i alla fall vad man tror här, säger Mohamed Abbassi.

Vad säger libyerna, finns det fortfarande de som håller på Muammar Gaddafi och tror på honom?
- Det finns ingen som kan förlåta alla de människor han skjutit och satt skräck i. Av de två miljoner som finns kvar i Tripoli och som går ut och viftar med flaggor är det många av dem som inte vågar annat än göra det, eftersom de blivit tillsagda av Gaddafis män.

Tror Gadaffi själv på att han kan vara kvar vid makten?
- Man vet inte hur han tänker. Kanske tar han livet av sig till slut, precis som Hitler. Gaddafi har ingen lust att sitta i Haag-domstolen.

Brände sig till döds

Upproren som lett till den stora förändringen i arabvärlden, till att Egypten fått nytt styre och till att man börjat protestera i Syrien och Libyen och andra länder började i Tunisien. Fredag 14 januari flydde Tunisiens diktatoriske president Zin Abidin Ben Ali.
Det sägs att revolutionen började med att unga meddelade sig via facebook i Tunisien.

Var det så?
- Så var det. Men revolutionen har pågått under längre tid än så. Sedan gjorde Al Jazeera ett reportage i södra Tunisien där ledare försökte gömma sig. Men själva droppen som fick bägaren att rinna över, var när grönsakshandlaren brände sig till döds för att han behandlats illa av regimen. Det satte igång de riktigt stora protesterna, facebook var ett medel för att kunna fortsätta revolutionen, säger Mohamed Abbassi.

Vill få ett slut

Bara några få mil bort från tunisiska gränsen pågår nu ett krig.
- Det som sker i grannlandet Libyen är hemskt. Folk dör varje dag. Vi tycker väldigt synd om våra arabiska vänner och vill få slut på kriget. Men vi är också tacksamma att FN och västvärlden försöker göra vad de kan, säger Mohamed Abbassi.

BENGT PETTERSSON
023-475 00
bengt.pettersson@daladem.se