Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hur blev Socialdemokraterna ett parti som sviker de svagaste?

Annons

Under fredagen debatterades den personliga assistansen i riksdagen på begäran av Kristdemokraterna. En debatt i vilken till och med Moderaterna lät mer som Socialdemokrater, än Socialdemokraterna själva.

Socialdemokraterna vill inte utreda assistansen för att göra den bättre. Socialdemokraterna vill utreda assistansen för att spara pengar. Detta är ett faktum, det framgår ordagrant av utredningsdirektivet som regeringen själv författat.

Trots det fortsätter regeringen och ansvarig minister Åsa Regnér hävda att man vill förbättra villkoren för funktionshindrade. Den lögnen blir inte mer sann bara för att den upprepas gång på gång av Socialdemokraterna.

Målet med utredningen är att minska antalet timmar assistans. Det hävdar man bland annat handlar om att göra insatserna bättre och mer effektiva. Den här ledarsidan är inte för vinster i välfärden, men vi är inte heller för platta och i delar oriktiga påståenden om företag i välfärden. Demoniseringen av assistansbolagen regeringen ägnar sig åt när man avfärdar dem genom att bland annat tala om att företagen lägger pengar på att hålla sig med jurister för att öka brukarnas assistanstimmar, är osmaklig.

Vad regeringen nämligen aldrig talar om i sammanhanget, är att jurister är en nödvändighet när Försäkringskassan, efter instruktioner från regeringen, skär i antalet assistanstimmar.

När det sker skall det begäras omprövning av beslutet. En omprövning som inte kräver juridisk assistans, men som underlättas av det. Om resultatet av omprövningen inte leder till den assistans en individ behöver, är nästa steg förvaltningsdomstol. Det steget kräver inte heller jurist, men förbättrar förutsättningarna för individen i den juridisk striden mot Försäkringskassan och myndighetens anställda jurister. Den som har kommunen som assistanssamordnare, har däremot inga jurister alls på sin sida. Vilket är ett större problem, än att de med privata assistanssamordnare har det.

Regeringens utredning har bara ett enda syfte; att spara in på den personliga assistansen. Och det är detta som oroar. En förutsättningslös utredning för att förbättra villkoren för landets brukare och se över assistansens funktionssätt, hade ingen ifrågasatt. När 30 miljarder spenderas på assistans måste samhället också se till att pengarna används på rätt sätt.

Men regeringen vill inte utreda för att genomlysa assistansen. Man gör det för att minska antalet assistanstimmar. Precis som man i regleringsbrevet till Försäkringskassan skriver att:

"Försäkringskassan ska bidra till att bryta utvecklingen av antalet timmar inom assistansersättningen.

Är det detta Socialdemokraterna menar när de talar om den svenska samhällsmodellen? Att ge Försäkringskassan ett sparuppdrag som leder till att liv ödeläggs och anhörigvården, som vi vet att främst kvinnor ägnar sig åt, ökar?

På vilket sätt tjänar samhället exempelvis på sjukskrivna, deltidsarbetande och förtidspensionerade föräldrar, och senare, vuxna syskon, som tvingas ta över anhörigvården när föräldrarna inte längre orkar?

Socialdemokraterna är ett parti som vill spara på de som behöver ett fungerande samhälle allra mest.

Det kan inte någon socialdemokrat vara vare sig stolt eller nöjd över.

LÄS MER: Regeringen tänker rasera LSS

LÄS MER: Personlig assistans – en lektion i att spara på personalen

LÄS MER: Tommy förlorar sina assistenter – efter 13 år